Muchová po senzaci: Nejradši bych se podepsala všem. Byl to blázinec

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Karolína Muchová hraje svůj první grandslam v životě a hned na něm valí. Po úspěšné kvalifikaci a zvládnutém prvním kole na US Open vyřadila i nasazenou Garbine Mugurazovou. „Nechtěla jsem vnímat, s kým hraji. Těžké bylo hlavně zvykaní na ty věci kolem – na tu atmosféru,“ říkala Muchová. Když si ale na velký stadion a fandící davy zvykla, parádně se rozjela.

Po úvodních gemech asi v postup Muchové věřil málokdo. Vítězka dvou grandslamů a bývalá světová jednička nastoupila na kurt Louise Armstronga sebevědomě. Nervózní Muchová chybovala a rychle prohrávala 0:5. Gem od gemu se ale její výkon zlepšoval.

„Šlo to opravdu postupně. Byla jsem trochu nervózní, jelikož to pro mě bylo všechno nové. Velký stadion, hrála jsem večer pod světly. Musela jsem si na to zvykat,“ popisovala Muchová. 

„Lidi řvali, úplný blázinec – prostě New York. Když jsem si na to zvykla, začala jsem si užívat a dostala jsem se do své hry. Zahrála jsem pár dobrých úderů.“ A najednou to šlo...

Skoro až drzou hrou si Muchová favoritku vodila po zelenomodrém betonu. „Snažila jsem se nevnímat, s kým hraji,“ přiznala. Muguruzaová rostla z čopů, kraťasů a náběhů na síť, které Muchová tahala jako z klobouku. Když se k tomu přidaly neskutečné vítězné údery, musela se Španělka před tenistkou z Olomouce sklonit.

„V důležitých momentech jsem zahrála dobře,“ pochválila se Muchová. Té postupně začalo docházet, že zápas skutečně může překlopit na svou stranu. „Vnímala jsem, že můžu vyhrát už od chvíle, kdy to bylo ve třetím setu 3:3 a 30:0. Pak jsem hned udělala čtyři chyby,“ pronesla s úsměvem.

Dopředu ji ale hnal zaplněný stadion Louise Armstronga. Diváci se rozhodli nefandit favoritce a Muchová měla v zádech slušný fanklub. „Bylo to hodně nabíjející. To jsem ještě nezažila. Bylo by dobré, kdyby to takhle bylo pořád. Byla jsem z toho nadšená.“

Fanouškům chtěla podporu vrátit při závěrečném podepisování se a focení se. „Je to těžké, když všichni křičí, že chtějí podpis nebo fotku. Nejradši bych dala podpis všem, když mi fandili, ale už bylo pozdě,“ říkala už poněkud vyčerpaná tenistka.

Nebylo se čemu divit. Zápas začal v New Yorku mezi posledními a dohrával se až téměř do dvou do rána. Muchová na kurtu strávila bezmála dvě a půl hodiny. „Nechodím úplně brzo spát. Dohrát ale zápas ve dvě hodiny ráno, to jsem ještě nezažila.“

„Dám si jídlo a půjdu spát, jestli tedy vůbec usnu. Jsem dost nabitá,“ přemýšlela Muchová nad dalším programem. Pomalu už ale musí myslet i na další práci na US Open. Na jejím prvním grandslamu v životě ji totiž čeká třetí kolo.