Cornetová o podprsenkové aféře: Někteří lidé žijí v pravěku. Hráčky hrozily revolucí

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Alizé Cornetová mohla jen těžko tušit, jaké pozdvižení způsobí, když si na kurtu před třetím setem v zápase proti Johanně Larssonové převlékne triko. Následovalo varování od rozhodčího a do druhého dne už o incidentu na US Open věděl snad celý svět. Když Francouzka ve středu přicházela na tiskovou konferenci po prohraném zápase v deblu, už asi tušila, že se nikdo o čtyřhře nebude chtít bavit...

Vše přitom začalo nedopatřením, kdy se tenistka zdržela mimo kurt a na dvorec před třetím setem musela běžet. „Tričko jsem na sebe jen nahodila. Nevšimla jsem si, že je obráceně.“ Situace vygradovala chybou rozhodčího, který za převlečení na dvorci Cornetové udělil napomenutí. Aféru zakončila až omluva Americké tenisové asociace, kterou Francouzka přijala.

Jaké máte pocity z toho, co se stalo během zápasu úvodního kola na kurtu a toho, jaký ohlas to způsobilo?
Bylo určitě od USTA (Americké tenisové asociace, pozn. red.) férové, že se omluvili. Toho si cením. Možná se celá ta aféra až moc rozšířila. Když jsem se ráno probudila, nečekala jsem, že to moje napomenutí bude tak slavné. To mě dost překvapilo, protože při zápase jsem to brala jen jako normální chybu rozhodčího. To se nezměnilo ani doteď.

Skutečně v tom nevidíte nic jiného než chybu rozhodčího?
Ne. Myslím si jen, že toho bylo v tu chvíli na umpirového prostě hodně. Všem nám bylo strašně horko. Prostě se jen nerozhodl správně. Samozřejmě jsem v tu chvíli byla překvapena. Vždyť jsem si jen převlékla tričko, navíc velmi rychle. Napomenutí jsem nečekala. Taky jsem mu poté řekla, že to bylo pěkně divné.

Zápas jste ve třetím setu ztratila. Rozhodila vás právě zmíněná situace a s ní spojené napomenutí?
Snažila jsem se, aby to nic nezměnilo. Dál jsem bojovala. Chtěla jsem zápas pořád vyhrát. Dostala jsem se přes to rychle. S odstupem času můžu říct, že to byla skutečně chyba rozhodčího. Americkou tenisovou asociaci do toho zatahovat už nechci. Rychle se mi omluvili, takže s tím nemám problém. Prohrála jsem si ten zápas sama. To bych ráda zdůraznila.

Už jste si někdy triko uprostřed kurtu převlékala?
Ne. Většinou si totiž nedávám oblečení naruby. (směje se) V tom zápase jsem využila možnosti desetiminutové přestávky před třetím setem. Na kurt jsem musela běžet a tričko jsem na sebe jen nahodila. Nevšimla jsem si, že je obráceně. Až přítel na mě houkl, že ho mám naruby. Nejdřív jsem tomu nevěřila. Celý třetí set bych v triku naruby ale opravdu odehrát nedokázala.

Vnímala jste i reakce od jiných hráčů? Co vám říkali?
To bylo také docela bláznivé, když jsem přišla ráno do šatny. Dost hráček ke mně přišlo, dokonce i bývalé hráčky – například Tracy Austinová. To byla celkem čest. Všichni se mě zastali, podporovali mě. Nezdála se jim ani pokuta, která mi hrozila. Té jsem se docela bála. Říkali, že pokud pokutu dostanou, zastanou se mě. Někteří dokonce uváděli, že půjdou sami na WTA a klidně odstartují revoluci. Takové jsem musela trochu uklidňovat. Říkala jsem, že si o tom všechno zjistím a pak se rozhodnu, zda je revoluce na místě. (úsměv) Bylo to hezké, cítila jsem, že jsme jako rodina.

Máte právě s ohledem na celou aféru pocit, že mezi ženami a muži platí dvojí metr?
To mám. Můj názor ale tolik situace ze zápasu neovlivnila. Dost se to však zlepšuje, v tenise obzvlášť. My, hráčky WTA, máme docela štěstí, jelikož v tenise je ta rovnost mezi muži a ženami celkem velká. Toho si vážím.

Co tedy říkáte na rozhodnutí Francouzské tenisové federace z minulého týdne, která se rozhodla zpřísnit podmínky odívaní tenistek na Roland Garros, a konkrétně zmínila oděv Sereny Williamsové?
No... Teď to vypadá, že se nám zrovna v posledních dnech tolik té rovnosti v tenise nedostává. Dlouhodobě se na ní ale pracuje a jdeme skutečně správným směrem. Pak jsou tu však lidé jako prezident naší federace, kteří prostě žijí někde v pravěku. (usmívá se) Pak mají potřebu vypouštět do světa takové věci. To je pro mě skutečně šokující. To, co Bernard Giudicelli řekl o oděvu Sereny, bylo tisíckrát horší než to, co se stalo mně na kurtu.