Dlouho druhá, pak první… A teď přišel čas třetího kola grandslamu, věří Vondroušová

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Velké množství nejistot pro Markétu Vondroušovou. Ta před posledním grandslamem sezony dlouho nevěděla, zda se vejde do hlavní soutěže. Když už to vyšlo, začala se chystat na Rumunku Buzarnescuovou. Ta se ale pár hodin před zápasem odhlásila. „Viděla jsem ji tady chodit a pajdala. Nemyslela jsem si, že bude hrát, ale pořád tam zůstávala,“ divila se 19letá tenistka. Nakonec se musela rychle chystat na jinou soupeřku.

Původní soupeřka Markéty Vondroušové po ošklivém zranění koníku ze zápasu druhého kola v Montréalu nebyla stále fit. O Buzarnescuové problémech s kotníkem věděla spousta hráček, včetně české tenistky. Ta tak moc netušila, co od zápasu prvního kola US Open čekat, dokonce si začínala myslet, že Rumunka nastoupí a skrečuje zápas po několika prvních výměnách. „Nechápu, proč to takhle udělala.“

Kdyby se Buzarnescuová na kurtu skutečně ukázala, Vondroušovou by zaskočila. „Netušila bych, co čekat, jestli by do toho střílela… Všichni jsme ale věděli, že je stále zraněná,“ říkala Vondroušová, která se dopředu chystala i na náhradní sokyni. „Tušila jsem, že můžu hrát s Barthelovou, jelikož byla druhá a poté už první čekající lucky loser.“

Vondroušová přitom týden před US Open vůbec netušila, zda se do hlavní soutěže sama vejde. Čekala na odhlášení některé z hráček. „Byla jsem pořád druhá ven, pak jsem zůstávala první. Nikdo se dlouho nevyndával. Buzarnescuová tam zůstávala taky dlouho. Nakonec jsem se tam po odhlášení Vesninové dostala,“ usmívala se.

Vše tedy dobře dopadlo, včetně zápasu prvního kola, do kterého nakonec proti Vondroušové naskočila právě již zmíněná Barthelová. A Vondroušová ji dokázala přehrát. „V prvním setu hodně kazila. Věděla jsem ale, že to takhle nebude pořád, že se chytne,“ soudila Vondroušová o úvodním dějství, které zvládla v poměru 6:1.

Ve druhém se skutečně Němka chytla. „Začala dobře podávat. Ona hraje na jeden úder. Jednou jí to tam spadne, pak to zase vyhodí. Musela jsem být pořád hlavou ve hře,“ věděla Vondroušová.

Po druhém setu, který Vondroušová urvala v poměru 6:4, byl na světě pořádný „nakopávák“ pro psychiku a sebevědomí mladé Češky. „Teď jsem neměla úplně nejlepší období a tahle výhra mi pomůže. Odehrála jsem i dobrý zápas,“ libovala si po postupu.

„Jsem ráda, že se nějak držím kolem stovky, protože obhajoby byly těžké. Pomohlo mi semifinále v Gstaadu. Měnila jsem také trenéra. To není nejlehčí, ale pořád se držím, kde chci,“ pokračovala Vondroušová, kterou trénuje Jan Hernych. „Teď chtěl trénovat na Štvanici kluky, tak jsem řekla, že si ho vezmu já,“ vysvětlovala usměvavá Vondroušová, jak padla volba právě na Hernycha.

Nyní už Vondroušová zbrojí na druhé kolo, ve kterém ve čtvrtek vyzve Kanaďanku Bouchardovou. Výhrou by překonala své dosavadní grandslamové maximum. „Věřím, že přišel čas projít do třetího kola grandslamu,“ říká odhodlaně závěrem.