Má se v tomhle ještě hrát? přemýšlela Kvitová. Duel přerušil kolaps fanouška

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Venku během druhého hracího dne dosahovala pocitová teplota až 41 stupňů a z rozpáleného newyorského betonu sálalo obrovské teplo. Petra Kvitová se snažila, aby první kolo US Open zvládla v co možná nejkratším čase. „Pořád se s tím peru,“ říkala o vedru spojeném s vysokou vlhkostí. Proti Belgičance Wickmayerové nakonec dokázala rozhodnout ve dvou setech, i když třetí sada nebyla daleko…

„Bylo by deset minut pauzy před třetím setem. Už jsem to měla trochu v hlavě, že se půjdu zchladit,“ říkala Kvitová o "heat rule", které celý druhý hrací den fungovalo. Ve druhém setu jí začalo trochu téct do bot a vypadalo to, že plán na rychlý postup i přes suverénně vyhranou úvodní sadu (6:1, za čtyřiadvacet minut) zkrachuje.

„Po tom vyhraném setu jsme seděla a tělo trochu zvadlo. Snažila jsem se chytit začátek. Na jejím servisu jsem měla vedení 30:0, nezvládla jsem to proměnit. Cítila jsem, že se dostává do hry,“ věděla Kvitová. Pětiminutová pauza za stavu 1:1, kdy v průběhu druhé sady zkolaboval v hledišti fanoušek, českou tenistku prý tolik nerozhodila.

Přiznala, že ji mohlo přibrzdit i přílišné upínání mysli k co nejrychlejšímu dohrání zápasu. „Hru to možná trochu ovlivní. Můj cíl bylo dotáhnout to co nejrychleji. Nechtěla jsem jít do třetího setu. V hlavě to člověk prostě má, možná i kvůli tomu trochu vypadne z koncentrace,“ zamýšlela se Kvitová.

Důvod, proč chtěla zápas dohrát co nejrychleji, byl zřejmý: Vlhkost a úmorné teplo, které Kvitové nesedí.

„Naštěstí jsem na kurt šla jako první (v jedenáct hodin). Věděla jsem, že má být teplo. Ale nedovedla jsem si představit, jak brutální opravdu bude. Čím déle jsme byly na kurtu, tím obtížnější podmínky na něm vládly. Při hře na ně nemyslíte, ale mezi balony cítíte, jak to žhne i z betonu,“ pokračovala Češka.

Otázky v klimatizované tiskové místnosti ji přivedly k zamyšlení nad tím, zda by se mělo vůbec v takových podmínkách hrát. „Odpolední mače budou hodně těžké. Určitě to pro naše těla není zdravé,“ dávala pořadatelům podnět k zamyšlení.

„Příjemné jsou ledem naládované ručníky. Naštěstí jsme nehrály moc dlouhých vyčerpávajících výměn. I tak mě štvalo, že jsem si musela pořád utírat pot. Raketa mi klouzala v ruce, proto nebyly některé údery trefené čistě,“ věděla Kvitová, která první kolo zvládla za hodinu a dvanáct minut.

Poté už rychle vyrazila na Manhattan, do hotelu v Central Parku. Stále platí, že se Kvitová v rušném areálu v newyorské čtvrti Queens snaží trávit co nejméně času. V případě prvního kola to platilo i speciálně pro kurt 17, ze kterého chtěla odcházet co nejrychleji jako vítězka.

„Když se nebudu cítit dobře, když budu potřebovat něco potrénovat, přijedu sem. Jinak ale zase chystám šetřit energii,“ uvedla Kvitová a po náročném zápase se konečně vydala pryč z areálu znovu dobít baterky.

 

? phew

Příspěvek sdílený Petra Kvitova (@petra.kvitova),Srp 28, 2018 v 2:03 PDT