Navrátil nominoval na Davis Cup: Proti Maďarům nastoupí Veselý, Rosol, Pavlásek a Jebavý

- Petr Sumbal

V září se čeští tenisté střetnou s Maďarském o pozici mezi nasazenou dvanáctkou pro los prvního kola Davis Cupu pro příští rok. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil nominoval do reprezentačního výběru Jiřího Veselého, Lukáše Rosola, Adama Pavláska a deblistu Romana Jebavého. Informaci včera sdělil České televizi Ivo Kaderka, dnes ji potvrdil Tenisovému světu tiskový mluvčí České sportovní Karel Tejkal.

V září proti Maďarsku to bude trochu jiný zápas, než byli fanoušci zvyklí. Nebude se hrát o postup do elitní Světové skupiny, jak bylo dříve zvykem a který si Češi původně vybojovali dubnovým vítězstvím ve druhém kole Euroafrické zóny 3:1 nad Izraelem.

Davis Cup totiž od té doby prošel zásadní reformou svého herního formátu, nově se bude klasickým způsobem z let minulých hrát pouze první kolo. Z něj vzejde dvanáct týmů, které doplní šestici zemí s přímým postupem ve finále, které se odehraje kompletně na jednom místě.

V září tedy budou čeští tenisté bojovat na maďarské antuce o to, aby se při losu prvního kola ocitli mezi nasazenou dvanáctkou. Pokud Češi neuspějí, stále mají šanci se do prvního kola dostat. Povede se jim to v případě, že se budou z poražených celků nacházet v nejlepší šestici týmů Euroafrické zóny v žebříčku Davis Cupu.

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil vložil svou důvěru v osvědčené tahouny z předchozích zápasů. Jedničkou českého výběru bude 87. hráč žebříčku Jiří Veselý, v současné chvíli jediný člen elitní světové stovky. Toho doplní Adam Pavlásek (210.), zkušený Lukáš Rosol (198.) a specialista na čtyřhru Roman Jebavý (55. ve čtyřhře).

Maďaři ještě svou nominaci na utkání s Českou republikou neoznámili, jedničkou jejich výběru by však měl být 41. hráč světa Marton Fucsovics. Další hráče už Maďaři, stejně jako Česko, mezi nejlepší stovkou žebříčku nemají, v úvahu do nominace tak připadají například Attila Balazs (167.), Mate Valkusz (294.) nebo Zsombor Piros (388.).

Zápas se odehraje na antukových dvorcích v Budapešti od 14. do 16. září. Češi se budou pokoušet o vylepšení bilance vzájemných zápasů proti Maďarsku, ve které aktuálně vedou 2:1.