Šok na úvod US Open! Světová jednička končí v prvním kole

- Jan Vojkůvka, David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Ženská světová jednička Simona Halepová utrpěla v úvodním kole US Open šokující porážku 2:6, 4:6 a na US Open předčasně končí! Nad síly rumunské tenistky byla Estonka Kaia Kanepiová, která vykročila za obhajobou loňského čtvrtfinále skutečně bravurně.

Halepová, která vstupovala do utkání v roli obrovské favoritky, nedokázala potvrdit formu ze severoamerických turnajů a podruhé v řadě na US Open vypadla hned v prvním kole. Na betonech přitom měla během léta skvělou bilanci, když vyhrála turnaj v Montrealu a došla do finále v Cincinnati.

V New Yorku se jí ale duel s Kanepiovou hrubě nevydařil. „Po Cincinnati jsem byla trochu unavená. Čas na odpočinek jsme ale měla (díky odhlášení z Connecticut Open, pozn.). Prostě to nebyl můj den,“ říkala na tiskové konferenci. V prvním setu se Rumunka dokonce nedostala ani k brejkbolu a po ztrátách podání ve třetím a pátém gemu hladce prohrála.

Kanepiová si fazonu udržela i na začátku druhé sady, kdy se po dvou rychlých brejcích dostala do vedení 3:0. „Vzpomněla jsem si, jak jsem proti ní hrála naposledy, a snažila jsem se to napodobit,“ uvedla Estonka. Poté se ale obrázek hry změnil a byla to Halepová, komu se dařilo dostávat soupeřku pod tlak.

Pomohli i diváci, kteří pokřikem „Simona, Simona…“ začali hnát nasazenou jedničku dopředu. „Říkala jsme, proč jí tak moc fandí. Normálně se fandí outsiderům, ne?“ smála se Kanepiová, ale zároveň dodala, že jí to chvílemi přišlo až otravné.

Když už se světové jedničce podařilo srovnat na 4:4, přišly další nečekané problémy na servisu. Těch Kanepiová dokázala využít, v deváté hře znovu uskočila do vedení s výhodou brejku a následně zápas doservírovala.

„Každý s prvními koly trochu bojuje. Pracují nervy. Ano, platí to i pro světovou jedničku. Já navíc úvodní kola hodně prožívám, takže o to je to pro mě těžší,“ říká Halepová, jež se stala první ženskou světovou jedničkou v open éře, která vypadla na US Open v prvním kole.

„Necítila jsem, že by na mě byl vyvíjen velký tlak v souvislosti s možným vítězstvím na US Open. Nebylo to prostě můj den. Necítila jsme se dostatečně silná. Dny před zápasem jsem se na tréninku cítila dobře. To bylo ale před tím, pak přišel den zápasu a všechno byla jinak,“ snažila se dál Halepová popsat důvody své porážky. 

Rumunka po US Open zůstane nadále světovou jedničkou, jelikož z New Yorku neobhajovala žádné body. Svůj náskok ovšem nenavýší a zejména Caroline Wozniacká a Angelique Kerberová se k ní mohou v žebříčku výrazně přiblížit.