FOTO: Zbrusu nový stadion. Nového Armstronga čeká první US Open

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Poslední grandslam sezony je zase o něco nablýskanější. V pondělí se hlavní soutěž US Open po pauze znovu rozběhne na všech z velkých stadionů. Po roce se bude hrát i na kurtu Louise Armstronga – přesněji na novém stadionu Louise Armstronga postaveném na místě toho původního z roku 1978. Jak vypadá? Podívejte se na fotografie v galerii.

„Je to hodně hezký. Krásný stadion. Spousta dobrých zápasů se tu bude ještě hrát,“ říkal po čtvrtečním utkání druhého kola kvalifikace Sebstian Korda. Právě syn české tenisové legendy Petra Kordy společně s Facundem Bagnisem na novém stadionu sehrál první soutěžní utkání v historii.

Tenisová aréna se slavnostního otevření dočkala už ve středu, kdy se po dvorci proháněli na exhibici i bratři McEnroeovi (psali jsme zde).

Na první zápasy hlavní soutěže si nový tenisový stánek musí počkat do pondělí. Přes víkend na něm probíhají jen tréninky. Na kurtu už se během sparingů objevil například Novak Djokovič s Marinem Čiličem nebo Maria Šarapovová.

Už na tréninky byly nové ochozy slušně zaplněné. Celkem pojmou až 14 tisíc fanoušků – o téměř celé čtyři tisíce víc než na původním stadionu Louise Armstronga. Kromě míst přibyla i zatahovací střecha. Ta je vůbec největší v konkurenci „kurtů č. 2“ na grandslamech.

Bez zajímavostí nezůstává ani skutečnost, že část materiálu, ze kterého byl postaven stadion původní, byla po demolici znovu použita při výstavbě stadionu nového.

A která z tenisových hvězd se už může těšit na zápas na novém kurtu? V pondělí na něj vběhne světová jednička Simona Halepová, která bude bojovat s Estonkou Kanepiovou. Poté se na dvorci ukážou Andy Murray nebo domácí Sloane Stephensová.

Od prvního dne nebude chybět ani night session, na kterou už se těší jak Viktoria Azaraneková bojující s Viktórií Kužmovou, tak Juan Martin Del Potro, který na závěr programu na tomto dvorci vyzve Donalda Younga.


Galerie