Stejný osud jako u mužů? ITF plánuje obří revoluci i ve Fed Cupu

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace, povzbuzena úspěchem při hlasování o revolučních změnách v Davis Cupu, chystá obdobný balíček změn i v ženské týmové soutěži. Už v roce 2020 by tak mohl zaniknout formát, který stejně jako u mužů určoval ráz celé soutěže.

ITF má před sebou jeden obrovský cíl. Tím je dotáhnout změny ve svých týmových soutěžích až do konce. Poté, co se podařilo prosadit revoluci mezi muži, chystá podobný návrh i pro ženský Fed Cup.

První kroky však ITF učinila již nyní, když oznámila, že v příštím ročníku zvedne prize money v soutěži z 3,5 na 7,5 milionů dolarů. V další fázi však chystá obří revoluci, prakticky totožnou s Davis Cupem.

Podle plánu by se v roce 2020 měl hrát rovněž finálový týdenní turnaj v jedné hostitelské zemi, přičemž zúčastnit by se ho mělo 16 zemí. Jaké by byly podmínky účasti, kolik týmů by se muselo kvalifikovat a jak, zůstává zatím utajeno. Jisté však je, že by se hrálo podobným formátem jako v Davis Cupu, tedy na dvě dvouhry a jednu čtyřhru a s největší pravděpodobností se skupinovou fází.

„Po historických změnách, které byly minulý týden přijaty v Davis Cupu, podporuje náš generální partner naše ambice k vytvoření nového a vzrušujícího formátu Fed Cupu, který pozvedne tuto týmovou soutěž na novou úroveň,“ řekl prezident ITF David Haggerty.

„Práce na jeho vytvoření začínají okamžitou finanční injekcí, kterou pro rok 2019 do soutěže investujeme. Naším cílem je vytvořit takovou tenisovou událost, která bude fungovat jak pro fanoušky a partnery, tak pro všechny hráčky,“ podotkl Haggerty.

Změny v Davis Cupu, které byly v americkém Orlandu jednoznačně přijaty, však přinesly vlnu nevole nejen mezi fanoušky, ale právě mezi hráči. A obdobná situace může nastat u Fed Cupu. Přesto však Haggerty věří, že realita bude nakonec jiná. „Pro Fed Cup nastává vzrušující období,“ dodal.