Sporná rozhodnutí rozhodila Smitkovou. Katastrofa ze strany rozhodčích, říkala

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Dvě třísetové bitvy, obě s domácími hráčkami – tak vypadala kvalifikace na US Open z pohledu Terezy Smitkové. Druhá bitva úspěšná nebyla, Češka skončila na raketě Madison Brengleové, která bitvu plnou obratů zvládla lépe. „Ve třetím setu mi už trochu docházely síly,“ přiznala Smitková, která byla výrazně nespokojená s některými rozhodnutími rozhodčích.

Po prvním kole kvalifikace se Smitková cítila dobře. Věřila, že může dosáhnout na úspěch. Věřila ve svou hru. „Je to o dost lepší než předchozí roky. Chytla jsem svůj rytmus. Hraji aktivně. Občas mám v zápasech dál problémy s forhendem, což byl vždycky můj slabší úder. Když mi úplně nejde, tak se s ním docela peru. Je to ale na dobré cestě,“ říkala ještě po středeční výhře nad Bethanií Matekovou-Sandsovou.

K lepším výkonům jí pomohla i změna trenéra. „Spolupracuji od nové sezony s Honzou Valentou, v Hradci Králové. Stále jsem pod Prostějovem, jen mám trenéra v Hradci. Asi mi i to domácí prostředí prospělo,“ usmívala se.

Cesta kvalifikací ve Flushing Meadows pro Smitkovou skončila ve druhém kole. Zápas plný zvratů ovládla Američanka. „Je mi to líto. Myslím, že jsem ji mohla porazit. V prvním setu jsem se trochu trápila s její hrou. Úplně mi to nesedělo. Hraje hodně naťukávané balony, skáče to nízko, špatně se z toho útočí. Pak jsem se snažila hrát trochu trpělivěji, což na ni platilo. Ve třetím setu mi už ale trochu docházely síly.“

Škoda docházejících sil. Jinak byste si na ten třetí set s vyhraným tiebreakem v zádech věřila, ne?
Celkem jo. Bohužel ty síly opravdu docházely. V poslední době bojuji s puchýři na ruce. Ty mě zase trochu dostihly.

Nejen ve třetím setu jste se rozčilovala nad některými výroky rozhodčích. Ty vás asi taky trochu rozhodily...  
Těžko říct no. Byla to katastrofa ze strany rozhodčí.

Co může hráč v tu chvíli dělat?
Bohužel nic. Oko tu není.. Těžko se s tím vyrovnává. Hlavně to byly často důležité body. Co nadělám.

Ve třetím setu měla soupeřka brejkbol na 3:0. Gem jste nakonec zvládla a srovnala na 2:2. Věřila jste, že by to mohl být zlomový moment, který by to zvrátil na vaši stranu?
Asi jo. Ještě když jsem to pak stáhla na 2:2... Škoda, že jsem si pak zase prohrála servis. Pak už se mi hrálo těžko. Jen s obtížemi jsem udržela na forhendu raketu v ruce. Trápila jsem se už.

Jak se s odstupem času budete dívat na kvalifikaci?
Doufám, že pozitivně no. Herně je to opravu lepší. Pořád jsou i přes zlepšený výkon v tréninku rezervy. Aspoň je na čem pracovat. Chce to hlavně nabrat sebevědomí. Nějaké vyhrané zápasy už mám, takže už je to po této stránce lepší. Když dovedu proměnit v utkání své šance a vybojuji nějaký těžký a vyrovnaný zápas, tak to sebevědomí zase poposkočí.

Kam pojedete nabrat sebevědomí? Na jaké turnaje?
Bohužel mě asi čeká antuka, můj ne zrovna oblíbený povrch. Vyhrála jsem na ní letos asi dva zápasy. To je taková výplň, hlavně se těším na halovou sezonu na hardu.


Galerie