Přísný výsledek. Nebudu ale zbytečně negativní, říkala si Martincová po prohře

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Na US Open předváděla tenis, se kterým byla po dlouhé době spokojená. Přesto skončila cesta Terezy Martincové těsně před branami finále kvalifikace. „V tom zápase byla ta holka prostě lepší. S tím nic neudělám,“ věděla. Anhelina Kalininová rychle najela na vítěznou vlnu, ze které už ji Martincová nedostala. Češka odcházela s porážkou 3:6, 1:6.

„Soupeřka hrála opravdu výborně,“ konstatovala znovu Martincová. Ta přitom celé střetnutí načala dobře. „Vedla jsem 3:0 a byla jsem ve větším tlaku. Přišlo mi, že jsme hodně bojovaly o další dva gemy. Pak jsem se trochu… Nechci říkat stáhla, ale ona do toho opravdu začala chodit,“ uvedla Martincová.

Od Ukrajinky nic neobvyklého. „Ona to ale zvládala úplně bez vynucených chyb. Hrála rychle k lajnám. Nebyla jsem se schopná vrátit k tomu, jak jsem začínala ten set. Výsledek je přísný. Hrála prostě slušně, dlouhé výměny zvládala bez nevynucených chyb. Slušný servis. Těžké prostě…“ hodnotila

V prvních třech gemech se vám ale dařilo být aktivnější? Čím se to rychlé vedení povedlo získat?
Trochu se to taky sešlo. Ze začátku totiž udělala několik chyb, které pak přestala dělat. Vynucené chyby už od ní od té doby vůbec nepřicházely. Běhaly jsme po celém kurtu, dlouhé výměny to byly. Fakt tu chybu jen tak neudělala. Na to, jaký měla tlak, to bylo obdivuhodné.

Když proti vám stojí hráčka, která do toho takto hodně chodí, asi to není snadné. Jak to pro vás bylo těžké?
Těžké no… Hraje takhle hodně holek. Je to ale hodně o tom, jak se jim to sjede. Jednou jim to napadá. Druhý den zase ne. Já jsem se hlavně nechtěla vyházet sama. Naopak jsem se snažila vymyslet něco, čím bych ji rozhodila. Ona se dostala totiž na vlnu, ze které jsem nebyla schopná ji sundat. Na té vlně dojela až do konce zápasu.

Občas jste k vašemu týmu vysílala lehce bezradné výrazy. Co jste dostávala za rady?
Právě to, ať se dál snažím něco vymýšlet, ať jsem aktivnější. Chodit na síť, zkoušela jsem ty míče i výš přelifovoat. Z té její rány, kterou hrála od základní čáry, to jde liftem ale přizvednout těžko. Navíc to vůbec není můj styl hry. Snažila jsem se prostě dostat zpět na tu vlnu. Abych to byla já, kdo tu hru tvoří.

Po prvním kole jste hovořila o tom, že konečně hrajete tenis, se kterým můžete být spokojená. Platilo to i přes porážku i v zápase druhého kola?
Sice z toho bylo takový výsledek, ale hra se stále zlepšuje. Servis… Všechno se daří lépe. V tom zápase byla ta holka prostě ale lepší. S tím nic neudělám. Jsem o dost víc spokojená s tím tenisem, s jakým aktuálně hraji.

S odstupem času se tedy na kvalifikaci na US Open nebudete dívat zcela negativně. Je to tak?
Každopádně. Nebudu se na to dívat negativně. Jsme ráda, že tu mám jednu výhru. Toho negativního bylo od začátku rok už dost, takže jsem ráda za to, jak to je. Nebudu zbytečně negativní.

Co plánujete dál? Jaké turnaje pojedete?
Uvidím, jestli se dostanu do Chicaga na stopětadvacítku. Je to tam zatím ale hodně silné, tak uvidím. Pak přijde můj oblíbený Québec.


Galerie