Táta v týmu? Velký advantage, říká Sebastian Korda. Na US Open prorazil

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Na začátku roku nositel slavného tenisového jména grandslam vyhrál. Ovšem v Melbourne to byl pro Sebastiana Kordu „jen“ titul juniorský. Nyní se osmnáctiletý Korda chce prosazovat konečně i mezi dospělými. První kvalifikaci na major zvládl dobře, když si vítězným debutem otevřel cestu do druhého kola. I když tam jeho cesta skončila, byl s vystoupením spokojený. „Tady musíš být hodně fit, hlava musí být srovnaná. Je to hodně jiný level,“ srovnával Korda seniorské podniky s těmi juniorskými.

Jako bychom se vrátili v čase. Korda se znovu prohání po dvorci na nově otevřeném stadionu Louise Armstronga. Ne však toho z roku 1978, ale jeho stejnojmenného – o něco většího – nástupce, který byl slavnostně otevřen tuto středu.

Sebastian Korda se společně s Facundem Bagnisem stali prvními hráči, kteří na novém dvorci sehráli ostré soutěžní utkání (ve středu se při slavnostním zahájení na stadionu pro 14 tisíc diváků sehrála exhibice s bratry McEnroeovými).

„Je to hodně hezký. Krásný stadion. Spousta dobrých zápasů se tu bude ještě hrát,“ spouští plynulou češtinou v rozhovoru pro Tenisový svět syn Petra Kordy. Nový dvorec Sebastianovi však příliš štěstí nepřinesl. Na Argentince Bagnise nestačil ve dvou setech a s kvalifikací se rozloučil.

„Měl jsem hodně šancí, neproměnil jsem je. Je to ok ale. Začal jsem hrát dobře, on na začátku nepředváděl svůj nejlepší tenis. Až pak se zlepšoval. Byl to dobrý zápas, moc jsem s tím udělat nemohl,“ zůstal Korda junior klidný.

Aby taky ne. Ve své první kvalifikaci na grandslamu se ukázal velmi dobře. Zvládl první kolo a hned v grandslamové (kvalifikační) premiéře dokázal zvítězit. Zápas proti Dennisovi Novikovovi musel navíc složitě otáčet. „Bylo to těžké. Byl jsem dolů set a brejk, i ve třetím jsem měl mínus brejk. Bojoval jsem prostě. Pak jsme začal hrát dobře,“ říkal o výhře 4:6, 7:5, 6:2.

„Na zápas přišlo hodně fans, což bylo dobré,“ pokračoval kombinací angličtiny a češtiny. I množství fanoušků bylo něco, na co není Korda z juniorských grandslamů zvyklý. „Celkově je to o hodně jiné. Level těch hráčů tady je velmi vysoký. Musíš být hodně fit, hlava musí být srovnaná,“ věděl.

S pomocí s kondiční přípravou i srovnáním hlavy je Sebastianovi na blízku otec Petr. „Vyhrál přece grandslam a byl jedním z nejlepších na světě. Je to velký advantage ho mít. On ví, co má dělat, abych se dostal do podobných míst jako on,“ vysekl Sebastian Korda otci poklonu.

Otec Petr je pořád velkou částí jeho týmu. „Rodiče hrají velkou roli. Mám jednoho kondičního trenéra a ještě jednoho trenéra od IMG (Tenisová akademie Nicka Bollettieriho),“ vysvětloval. Nepochybuje ani o tom, že po něm pár tenisových schopností „podědil“. „Jsem dost chytrý, když hraju tenis. Vím, co ten oponent nemá rád. To zkouším společně s taktikou, kterou mi dává trenér nebo táta, hrát,“ uvedl Korda.

Zdá se, že jméno Korda bude ve velkém tenise zase úřadovat. V tomto případě však už bez české vlaječky za jménem. Sebastian reprezentuje rodné Spojené státy.