Muchovou mrzel nevyužitý mečbol. Přesto v kvalifikaci zařídila překvapení

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Papírové předpoklady a žebříčkové postavení hovořily v prvním kole kvalifikace US Open proti české hráčce. Karolína Muchová přesto na nasazenou Rusku Ďjačenkovou vlétla a první set vybojovala za méně než půl hodiny. „Že bude první set až tak rychlý, to jsem nečekala,“ říkala Muchová po zápase. Ve druhém setu měla Češka záhy i mečbol, který však nevyužila, a poslal zápas do rozhodující sady.

Neproměněný mečbol nakonec Muchovou tolik mrzet nemusel. Druhý pokus sice dostala až ve třetí sadě, za stavu 6:1, 6:7, 5:1 ho ale už využít dokázala. Následovalo podepisování se a focení s fanoušky, které si spokojená tenistka zaslouženě užila. „Předvedla jsme dobrý výkon, byl to celkově dobrý zápas. Navíc proti kvalitně hrající soupeřce.“

Skutečně kvalitní soupeřce… Ďjačenková před US Open na tvrdém povrchu vyhrála podnik v anglickém Chiswicku, v kvalifikaci na americký grandslam byla nasazenou pětkou. Před tím ve Wimbledonu dokonce z kvalifikace prošla až do třetího kola – vyřadila i Marii Šarapovovou. „Já jsem do toho ale šla prostě s tím, že chci vyhrát. Obě dvě jsme hráli dobře, mně ale lépe vyšla koncovka. Měla jsem svou taktiku.

V čem spočívala ta vítězná taktika?
Ona do toho jak zprava, tak zleva jen bouchala – strašný přímky. Já jsem se jí to snažila rozhodit. trochu jsem jí to tempo zpomalila, chodila jsem víc na síť. To se mi dařilo.

Čekala jste, že bude první sada až tak snadná? Hotovo bylo za šestadvacet minut. 
To jsme určitě nečekala, že to bude až takto snadné.

Bylo to rychlé vedení 1:0 na sety způsobené spíše vaší dobrou hrou, nebo se soupeřka nechytala?
Soupeřka hrála dobře. Jen v tom prvním setu udělala pár chyb, které jsme hned využila. Bylo to hodně i o mně.

Ve druhém setu jste měla k dispozici první mečbol. Ten zůstal nevyužitý. Jak moc to mrzelo?
Mrzelo mě to hodně. Dobře jsem ten balon zreturnovala. Ona mi to jen nahodila prakticky. Já jsem si zvolila tu nejtěžší variantu z toho lehkého míče. Snažila jsem se na to zapomenout. Nic jiného ani dělat nejde.

Jak složité bylo dál bojovat ve třetím setu s vědomím toho, že už mohlo být rozhodnuto?
Celkem mi to usnadnila, začala docela pomalu. Hned v prvním gemu na jejím servisu jsem se chytla. Brejkla jsem ji, začala jsem si věřit a dopodávala jsem to.

Stihla jste s užít i podepisování a focení s fanoušky po zápase. Jak si jinak New York užíváte?
Ten zájem fanoušků je určitě příjemný. Jinak jsem byla maximálně na Times Square. Moc toho nestíhám.

Druhé kolo váš čeká už následující den. To asi nedává moc prostoru na regenraci…
Už jsem trochu zregenrovala. Byla jsem u fyzioterapeutky. Něco málo mě ještě čeká na hotelu. Snad budu zítra ready. Uvidíme, jak se ráno probudím. Věřím, že to bude znovu dobré.


Galerie