Oťukávám se, věděl Kolář a snažil se bojovat. Těžký los neřešil

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Z antukových turnajů se Zdeněk Kolář přesunul na tvrdý povrch na kurtech v areálu ve Flushing Meadows. Los mu v New Yorku přihrál nasazeného Nicolase Mahuta a český tenista se s turnajem rozloučil už v prvním kole kvalifikace. „Nehrál jsem dle svých představ. Až ke konci se to trochu zlepšilo,“ říkal po prohře 1:6, 3:6.

Loni kvalifikaci úplně vynechal. Letos se k přesunu na tvrdý povrch do New Yorku odhodlal a věřil, že na posledním grandslamu sezony setrvá co nejdéle a přiblíží se hlavní soutěži. Té byl zatím Zdeněk Kolář nejblíže letos v Paříži, kde skončil ve finále kvalifikace.

Své maximum z Roland Garros už v letošní sezoně ale český tenista nepřekoná. V New Yorku mu nepřál los. Proti nasazenému Mahutovi získal jen čtyři gemy. „Chvilkami to byl dobré, pak zase nic moc. Nevím. Úplně jsem se s tím nesžil. Nicolas hrál ale určitě výborně. Dobře servíroval, chodil na síť. Hrál to, co potřeboval,“ říkal Kolář.

Co jste si říkal před zápasem, když jste viděl, jaký máte los?
Je to grandslam. Tady si člověk nemůže vybírat. Pokud chci projít do hlavní soutěže, musím porazit kohokoliv, kdo mi přijde do cesty. Los jako los. Jestli to byl lehký, nebo těžký los, to jsem neřešil.

Začátek zápasu byl jednoznačný. Vaše hra se zlepšila až ke konci. Čím to bylo?
Já jsem úplně nehrál podle svých představ. Snažil jsem se alespoň bojovat. Ke konci zápasu se to trochu zlepšilo. Závěr až tak špatný nebyl.

Ještě minulý týden jste hrál turnaj na antuce. Jak těžký byl přesun na tvrdý povrch?
Hraje se prostě na různých površích. Člověk se s tím nějak sžít musí. Sparingy jsem tady neodehrál úplně špatně. I tréninky byly dobré. Nevím, proč to nebylo ono. Přijdou další zápasy. Ty určitě budu lepší.

Loni jste se rozhodl kvalifikaci na US Open úplně vynechat. Jak se Zdeněk Kolář za ten rok změnil?
Určitě jsem letos chtěl hrát. Loni kvalifikaci vynechat a zůstat na antuce, byla dobrá volba. Letos jsem se zase o něco posunul. Pokud dostanu šanci, musím ty větší turnaje zkoušet. Tak trochu se oťukávat. Tentokrát to byla jasná volba.

Na US Open jste navíc jel ve formě. Jak vás čtvrtfinále na challangeru v Itálii a semifinále v Polsku povzbudilo?
Na antuce jsme hrál výborně. Možná teď trochu chyběly síly. Musím zregenerovat, připravit se na další turnaje a znovu předvádět dobré výkony.

Jaký bude váš další plán? Vrátíte se na antuku?
Ano, zpátky na antuku. Uvidíme, jaké turnaje to budou. Určitě se ale vrátím na antuku.


Galerie