Kvalifikace US Open: Češky jdou hned na vysoce nasazené. Muži schytali náročné druhé kolo

- Radek Štohl

Čeští zástupci již znají své soupeře pro kvalifikaci o US Open. Los příliš radosti neudělal Karolíně Muchové, která narazí na pátou nasazenou Diatčenkovou. O moc jednodušší práci nebude mít ani Lucie Hradecká, zkušená tenistka jde na osmičku Barthelovou. Mezi muži se Zdeněk Kolář bude snažit o skalp Nicolase Mahuta. Trio Lukáš Rosol, Václav Šafránek a Adam Pavlásek do potenciálního druhého kola obdrželo těžké soupeře.

Zajisté to mohlo být lepší. Nejsložitější práci bude mít na úvod Karolína Muchová, kterou při čtvrtém pokusu o první účast v hlavní soutěži grandslamu vyzve Vitalija Diatčenková.

Snadné to nebude mít ani Lucie Hradecká. Třiatřicetiletá tenistka bude čelit osmé nasazené Moně Barthelová. Zvučnému jménu se postaví Tereza Smitková, vítězka tří letošních podniků ITF se postaví Bethanie Mattekové-Sandsové, bývalé třicítce dvouhry.

Nepříjemný los potkal rovněž Barboru Krejčíkovou. Úspěšná deblistka se pokusí překvapit Fanny Stollarovou, té náleží pozice v elitní TOP 150 světa.

Podle žebříčku má jasnou roli favoritky splnit Marie Bouzková, ta jde na osmnáctiletou domácí naději Ann Liovou. Současné papírové předpoklady chce rovněž naplnit Tereza Martincová, loňská úspěšná kvalifikantka bude odolávat Slovence Rebecce Šrámkové.

1. kolo kvalifikace ženské dvouhry
Ann Liová (USA, 327.) – MARIE BOUZKOVÁ (171.) – vzájemné zápasy 0:0
Bethanie Matteková Sandsová (USA, 383.) – TEREZA SMITKOVÁ (157.) – vzájemné zápasy 0:0
Vitalija Diatčenková (RUS, 107.)[5] – KAROLÍNA MUCHOVÁ (202.) – vzájemné zápasy 1:0
Rebecca Šrámková (SVK, 282.) – TEREZA MARTINCOVÁ (229.) – vzájemné zápasy 0:1
Mona Barthelová (GER, 111.)[8] – LUCIE HRADECKÁ (389.) – vzájemné zápasy 1:0
Fanny Stollarová (HUN, 147.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (225.) – vzájemné zápasy 0:0

Lukáš Rosol se letos zúčastní první grandslamové kvalifikace. Pokud v zápase proti Gaiovi naplní roli favorita, ve druhém kole patrně narazí na trojku Iliju Ivašku.

Složitého soupeře na první kolo dostal Václav Šafránek. Ten po loňských třech úspěšných zápasech v kvalifikaci okamžitě vyrazí na Daniela Brandse. Pokud ho překvapí, s největší pravděpodobností má namířeno na čtvrtého nasazeného Hugo Delliena.

Hratelného soupeř na první kolo dostal Adam Pavlásek. Třiadvacetiletý tenista, kterému na US Open zbývá dovršit grandslamovou účast v hlavních soutěžích, ve vyrovnaném souboji bude čelit Kamilu Majchrzakovi. Jestli vyhraje, může ho čekat výzva v podobě Marcela Granollerse, bývalému devatenáctému tenistovi žebříčku.

První kvalifikace na US Open se jde zhostit Zdeněk Kolář. Český talent ale nebude mít dost času na rozkoukávání, jelikož se pokusí o šok proti Nicolasu Mahutovi.

1. kolo kvalifikace mužské dvouhry
Federico Gaio (ITA, 241.) – LUKÁŠ ROSOL (202.) – vzájemné zápasy 0:1
Daniel Brands (GER, 215.) – VÁCLAV ŠAFRÁNEK (270.) – vzájemné zápasy 0:0
Kamil Majchrzak (POL, 188.) – ADAM PAVLÁSEK (197.) – vzájemné zápasy 0:2
ZDENĚK KOLÁŘ (211.) – NICOLAS MAHUT (FRA, 132.) – vzájemné zápasy 0:0