ATP

Historický počin. Djokovič přehrál Federera a jako první dobyl Golden Masters

- Radek Štohl

Novak Djokovič jako první tenista v historii vyhrál všech devět podniků Masters. Poslední kousek Srb přidal v Cincinnati, kde ve finále porazil Rogera Federera dvakrát 6:4. Djokovič si v kategorii "1000" došel již pro jednatřicátou trofej.

Více jak pět let Novaku Djokovičovi trvalo, než se sladkého dovršení dočkal. Málokdo přitom věřil, že se to přihodí právě letos. Po vleklých zdravotních problémech nemohl najít formu, velkou naději mu dodal vítězný Wimbledon. Na travnatém grandslamu zvládl i pětisetovou bitvu nad Rafaelem Nadalem, kterého udolal 10:8 v posledním dějství.

Rogers Cup však jednatřicetiletému tenistovi přinesl vystřízlivění, v Torontu nestačil na pozdějšího finalistu Stefanose Tsitsipase. O týden později se před finálovým duelem dostal ke čtyřem třísetovým zápasům, přičemž ho nezastavil Dimitrov, Raonic ani Čilič. Finále pro Djokoviče paradoxně představovalo snadnější práci.

Již v první hře zápasu dokázal Federerovi zatopit, dva brejkboly však na prolomení servisu nestačily. Následujících pět her bylo ve znamení podávajících tenistů, což se zlomilo v sedmém gemu, ve kterém Srb využil třetí brejkbol. Jeho soupeř tak v Cincinnati přesně po sto úspěšných pokusech v řadě ztratil na podniku servis. Djokovič dokázal sadu bez problémů uzavřít.

Federer se ale nevzdal. Druhou sadu začal výborně, dostal se do vedení 2:0, po kterém šel potvrzovat brejk. Příležitost ale neproměnil, srbský protivník ho rebrejkl a následující čistou hrou srovnal na 2:2. Další velké věci se udály až v sedmé hře, v níž Federer vedl 40:0, poté ale selhal.

Přestalo mu chodit první podání, dvakrát pokazil snadný úder, jednou se mu nevydařil přechod na síť. Nepřesvědčivý finálový výkon Švýcar dokumentoval při třetí shodě v gemu, při které vytvořil dvojchybu, po které následoval účinný prohoz Djokoviče. Ten si výhru již ujít nenechal, po závěrečné nevynucené chybě soupeře ho prázdninový triumf nemohl minout.

Především ho neminul Golden Masters, který získal jako první hráč v historii. Zkompletovat sbírku v této kategorie se nepovedlo ani Federerovi nebo Nadalovi. Oběma zmíněným k tomu zbývají minimálně dva úspěšné podniky. 

Western & Southern Open, Cincinnati (muži, USA, 5 669 360 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 10.) – Roger Federer (SWI, 2.) 6:4, 6:4