ATP

Hvězdné finále. Djokovič udolal Čiliče, Federerovi vzdal soupeř. Potvrdí se bilance?

- Radek Štohl

Podnik v Cincinnati uvidí fantastické finále mužské dvouhry. O titul se totiž střenou Roger Federer a Novak Djokovič. První jmenovaný v semifinále předčil Davida Goffina, který švýcarskému tenistovi za stavu 7:6(3), 1:1 pro Federera skrečoval kvůli problémům s ramenem. Bývalé světové jedničky se ve finále potkají už počtvrté, všechny předcházející zápasy lépe zvládl Federer.

Jeden je už "stařík". Druhý ještě před Wimbledonem ani netušil, jak bude vypadat jeho další část sezóny. Oba ale vzdorují. Všem předpokladům. Finále v Ohiu pro ně nebude ojedinělé. Celkově se potkají po dvaapadesáté v kariéře. Pokud Federer vyhraje, bude na vzájemné zápasy srovnáno.

Sedmatřicetiletý tenista měl o poznání snadnější semifinálovou cestu. Druhý hráč žebříčku proti Davidu Goffinovi odehrál jen tiebreak úvodního setu a dva celé gemy začátku druhé sady. To mu díky skreči Goffina do finále stačilo.

Federer ani jeho sobotní soupeř během úvodních deseti her na returnu nezískaly tři fiftýny a více. Situace se změnila za stavu 5:5, kdy se Švýcar poprvé dostal na shodu. O dva gemy později dokonce měl tři setboly, ani jeden nevyužil. V začátku tiebrekau sice na podání prohrál první fiftýn, ve zbytku ale již exceloval.

Ve druhém setu se odehrálo jenom jednadvacet fiftýnů. A zničehonic se přestalo. Goffin se totiž rozhodl odstoupit ze zápasu, za vším stály zdravotní potíže s ramenem. Za stavu 1:1 a 40:30 při vlastním podání Belgičan netrefil první servis, hned po něm kráčel k síti a Federer již věděl, o co jde.

Djokovič vyhrál patnáctý zápas proti Čiličovi
Jistotu finále měl již před výše uvedeným zápasem Novak Djokovič. Ten se posedmnácté kariéře potkal s Marinem Čiličem, chorvatského protihráče přitom porazil již v patnáctém duelu. I když tentokrát se jednalo o jednu z těch náročnějších výher.

Srb v prvním setu vzal Čiličovi jednou servis, což mu k vítězství v dějství stačilo. Ve druhé sadě prohrával již 1:5, a ačkoliv díky brejku snížil na 2:5, dějství nakonec prohrál 3:6. Třetí set paradoxně nabídl nejkratší podívanou. Djokovič v něm vedl 3:1, soupeř vyrovnal na 3:3. Bývalý první hráč světa i díky brejku v předposlední hře ovšem závěrečný set vyhrál 6:3.

Federer se s Djokovičem ve finále Western & Southern Open utkali třikrát. Všechna klání ovládl švýcarský hráč, jeho protihráč mu ani jednou nesebral set. Djokovič ke všemu Cincinnati nikdy nedobyl. Potrvá to i po nedělním duelu?

Western & Southern Open, Cincinnati (muži, USA, 5 669 360 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Roger Federer (2.) – David Goffin (11.) 7:6(1), 1:1 skreč. Goffin
Novak Djokovič (10.) 
– Marin Čilič (7.) 6:4, 3:6, 6:3