Vymývání mozků! Zemřel Davis Cup, zuří Kaderka. České fanoušky vyzývá k reakci

- Filip Lefenda

Na kongresu ITF v Orlandu patřil k bojovníkům za zachování starého modelu soutěže, po schválení radikální reformy Davisova poháru je tak Ivo Kaderka pořádně rozčarován. Souboje před nabitými halami nahradí týdenní turnaj na jednom místě, klesne také počet setů. „Odchází jedna velká legenda jako důsledek obrovské hlouposti. Kvůli chamtivcům, kteří stále potřebují více moci i peněz,“ nebere si servítky předseda Českého tenisového svazu a upozorňuje, že stejný osud čeká i ženský Fed Cup.

„Jsme totálně frustrováni, protože jsme zažili třídenní vymývání mozků, které jsem ještě nikde nezažil. Bylo to sehrané jako maňáskové divadlo, velká show. Chyběla mi děvčata v krojích a úderníci na alegorických vozech,“ hodnotil kongres Mezinárodní tenisové federace v Orlandu viditelně rozladěný Kaderka.

Odsouhlasená reforma oblíbené týmové soutěže jej hluboce zasáhla. „Panuje nekonečný smutek, v tuto chvíli zemřel Davis Cup. Byla to poprava Davis Cupu za bílého dne, v přímém přenosu,“ pokračoval a celá jednání přiblížil. „Byla to přehlídka nekonečné hlouposti jedněch a chamtivosti druhých, kteří hlasovali pro zničení toho nejcennějšího, co jsme v rámci ITF měli. Diváci v České republice nebudou mít 25 let plnou arénu. Není velká šance, jak to vrátit, protože v okamžiku, kdy se podepíše kontrakt, uvolní se daviscupové týdny. Ty obsadí turnaje ATP, a i kdyby přišel kolaps a jedna strana chtěla smlouvu vypovědět, nikdy už se nevrátíme k plnohodnotnému Davis Cupu, protože nebudeme mít volné čtyři týdny,“ vysvětloval Kaderka.

Prvotní odhady přitom budily naději na zachování modelu. „Z naší partyzánské skupiny jsme to ještě nad ránem viděli optimisticky. Vstával jsem plný adrenalinu a věřil, že se nejrozšířenější týmovou soutěž podaří jednoznačně zachránit,“ přiznal smutně předseda Českého tenisového svazu. „Nakonec nám chybělo šestnáct hlasů. I v naší skupině se musel najít Jidáš, který to prodal a podtrhl.“

Davisův pohár se tak bude již od příští sezóny hrát jako týdenní turnaj pro 18 týmů, a to na jednom místě. „Odchází možnost prožívat bitvy, na které jsme si zvykli. Možnost ukázat se divákům, ale i sponzorům a státu, abychom u nich mohli žádat o peníze a mohli tak vychovávat další hráče,“ smutnil dále Kaderka. „Odchází jedna velká legenda jako důsledek obrovské hlouposti. Kvůli chamtivcům, kteří stále potřebují více moci i peněz.“

Porážku ale uznává. „Nikoho nemůžeme očernit a ukázat na něj prstem. Je to výsledek demokratického hlasování, nezbývá nám nic jiného než popřát vítězům hodně štěstí. Hořkost v nás ale zůstane, jsme frustrováni,“ kroutil dále hlavou Kaderka.

Podle něj jde jen o první krok, podobný osud prý čeká i týmovou soutěž žen. „Stejný scénář je připraven i pro Fed Cup, finále u nás by tak letos mohlo být naposledy. Rád bych, aby si to česká veřejnost uvědomila a přivítala při finále přítomné odpovědné osoby pěkně nahlas, aby si reakci pamatovali do konce světa. Čechy a ostatní, co milujeme týmové soutěže, pořádně poškodili,“ podotkl závěrem.