Král comebacků. Del Potrovy cesty ze dna zpět na vrchol

- Jan Havlovic

Juan Martin del Potro vystoupal v pondělí poprvé ve své kariéře na pozici světové trojky. Nebýt vleklých zdravotních problémů s oběma zápěstími, byl by argentinský bojovník z Tandil klidně i na nejvyšším stupínku mužského žebříčku. I bez toho si však del Potro zaslouží velké uznání – hned dvakrát se totiž dokázal vrátit na nejvyšší mety, ačkoliv se po zraněních pohyboval vždy hluboko v první tisícovce.

Del Potro o sobě dal tenisovému světu pořádně vědět poprvé na grandslamovém US Open před devíti lety. Tehdy dvacetiletý Argentinec zaskočil všechny světová esa a uzmul pro sebe první a zatím poslední grandslamový titul v kariéře. Položil tak základy pro to, aby v lednu 2010 vystoupal na pozici světové čtyřky.

Jenže v témže roce začaly Del Potrovy zdravotní lapálie s pravým zápěstím. Kvůli tomu se musel v květnu roku 2010 podrobit operaci a následovala dlouhá pauza.

Když se tak Delpo vracel na začátku další sezony na dvorce, patřila mu v mužském žebříčku až 485. pozice. Cesta argentinského tenisty zpět mezi světovou elitu tak mohla začít. Nezdolný bojovník se postupně vypracoval znovu do excelentní formy.

Vyhrával, dostával se do finálových soubojů a sbíral také trofeje. V lednu 2014 přišla zasloužená odměna v podobě návratu na čtvrté místo světového žebříčku, kam se Del Potro vrátil přesně po čtyřech letech.

Hned poté však mezi fanoušky nesmírně oblíbeného tenistu zastavilo zdraví. A znovu zápěstí. Tentokrát levé. Během roku a půl musel Del Potro absolvovat hned tři operace. Bylo jasné, že nyní bude návrat do tenisového světa o poznání složitější.

A také byl. V únoru roku 2016 figuroval Del Potro až na 1045. pozici světového žebříčku a pomalu po krůčcích se začal dostávat zpět. Na podnicích v Delray Beach a Stuttgartu sice došel do semifinále, avšak na větší úspěch čekal až do olympijských her v Rio de Janeiru. Tam pobláznil jihoamerické fanoušky ziskem stříbrné medaile.

Na konci října si Del Potro došel ve švédském Stockholmu pro první titul po třech letech. Od té doby se výkony vytáhlého Argentince jen a jen zkvalitňovaly. V březnu letošního roku ovládl Del Potro podnik v Indian Wells.

Vrcholný návrat Del Potra mezi elitu přišel nyní v srpnu, kdy devětadvacetiletý Argentinec vystoupal poprvé v kariéře na pozici světové trojky.

Samotného Del Potra ale nyní jistě trápí jiné starosti. Na turnaji v mexickém Los Cabos si zjevně obnovil zranění na levém zápěstí, kvůli čemuž se také odhlásil z podniku v Torontu. Spousta tenisových fanoušků nyní argentinskému bojovníkovi přejí, aby byl co nejdříve fit na blížící se US Open.

 

Así terminó la semana más increíble de mi vida. #Gracias ❤??

Příspěvek sdílený Juan Martin del Potro (@delpotrojuan),Srp 14, 2016 v 8:06 PDT