Favoritem nejsem, hry jsou však pro mě vrcholem, tvrdí Del Potro

- Daniel Kubelka, foto Pavel Lebeda

Zatímco mnozí jiní hledají nejrůznější výmluvy, proč nejet na blížící se olympijské hry v Riu, pro argentinského tenistu Juana Martína Del Potra jsou jedním z vrcholem kariéry. Lituje pouze jediného. Po odhlášení Rogera Federera nemůže dojít na odvetu semifinále z Londýna, kterou ovládl švýcarský elegán v maratonském třetím setu.

„Pro nikoho není jednoduché, když nemůže hrát. Přál jsem si odvetu s Rogerem v Riu a k tomu teď bohužel dojít nemůže,“ připomněl Argentinec zápas z posledních her, kdy musel zkousnout prohru s Federerem ve třetím setu v poměru 17:19. Na zopakování souboje s Federerem však může po ohlášení bývalé světové jedničky vynechat celý zbytek sezony zapomenout.

Při setkání s argentinskými novináři se Del Potro, který se teprve letos vrátil na kurty po vleklých zdravotních problémech, nadšeně rozpovídal. „Pro každého sportovce jsou olympijské hry něčím jedinečným. Poté, co jsem vybojoval medaili v Londýně, cena her pro mě ještě vzrostla. Předtím jsem bral olympijský turnaj jako každý jiný. Ano, považoval jsem ho za důležitý, ale nedokázal jsem si do té doby představit, co všechno můžu zažít,“ popsal Argentinec, jak se změnil jeho postoj k olympiádě poté, co se na hrách představil.

V letošním roce ale nebude Del Potro patřit k jedněm z favoritů olympijského turnaje a sám moc dobře to ví. „Jsem nadšený, že můžu jet na olympiádu, ale nemyslím si, že budu patřit mezi jednoho z adeptů na zisk medaile. Chci být připravený, pokud budu mít dobrý los. Favorit ale určitě nejsem,“ je si jasně argentinský tenista, že cenné kovy si patrně rozeberou jiní sportovci.

Del Potro si před začátkem olympijského archivu užívá volna, naposledy se představil ve čtyřhře během daviscupového utkání proti Itálii. Ještě předtím si ale připsal cenný skalp, když ve Wimbledonu Stana Wawrinku. „Nebyl jsem favoritem, ale dokázal jsem zvítězit. Pak mne ale znovu selhalo zdraví. Ale takový je prostě život. Nyní se ale cítím připravený .Navíc se bude hrát na dva vítězné sety a na povrchu, kde se nemusí tolik běhat,“ neznačil Del Potro, že by mu parametry olympijského turnaje mohly sedět více než podmínky londýnského grandslamu.

Travnatý grandslam přinesl v životě rodáka z Tandily ještě jednu významnou změnu. Do jeho trenérského týmu se zařadil kouč Dani Vallverdu. Jak se však ukázalo, nebyla to změna trvalá. „Hledám si nového trenéra. Spolupráce s Danim mi dala hodně, jsou to dobré zkušenosti. Ale po Wimbledonu jsme ji ukončili,“ uvedl Del Potro na pravou míru fakt, proč se v současnosti opět připravuje sám.

Rogers Cupu v Torontu se tedy tento týden Argentince nezúčastnil, o svém příštím programu má ale jasno. „Pojedu do Ria a pak věřím, že dostanu divoké karty do Cincinnati a na US Open. A pak mě ještě čeká Davis Cup. Chci hrát ty největší turnaje,“ odhalil Del Potro, že tvorba kalendáře jeho zápasů není ničím tajným.