Češi vs. miliardy. Přichází rozhodující bitva o podobu Davis Cupu

- Jakub Slunečko

„Je to globální válka, něco takového tady ještě nebylo,“ řekl novinářům prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. Namířeno měl při tom do amerického Orlanda na zasedání Mezinárodní tenisové federace (ITF), kde se ve čtvrtek bude hlasovat o změnách Davis Cupu. Kaderka stojí v čele „partyzánské“ skupiny, která chce novinkám v u nás tolik oblíbené soutěži za každou cenu zabránit.

Jen co na chvíli utichly návrhy na radikální změny Fed Cupu, přichází ve světovém měřítku ještě významnější boj. ITF přináší nový nápad, podle kterého by zmizela tradiční podoba Davis Cupu, hrálo by se jen úvodní kolo a potom by se všechny týmy utkaly v megalomanském turnaji na neutrálním místě.

Pro české fanoušky, kteří si vychutnali dva tituly v bouřlivé pražské a bělehradské atmosféře v letech 2012 a 2013, je to něco nemyslitelného.

A i proto český tenisový šéf Kaderka bojuje proti návrhu. „Neumíme si představit, že už Davis Cup neuvidíme doma v Česku. Vždyť budeme jako sirotci, náš tenis je slavný mimo jiné díky úspěchům v týmových soutěžích,“ říká Ivo Kaderka, který v posledních letech tvrdě bojuje za zachování stávajících modelů Fed Cupu a Davis Cupu.

Proti Kaderkovi stojí argumenty: dnes Davis Cup v několika týdnech během roku hráče vyčerpává, a proto se pravidelně neúčastní ti nejlepší. Jenže hlavní roli v celém sporu hrají peníze – do proměny v jeden monstrozní daviscupový turnaj na jednom místě tlačí ITF investiční skupina Kosmos, jejímž symbolem je španělský fotbalista Gerard Piqué.

Kosmos slibuje napumpovat do Davis Cupu tři miliardy dolarů během 25 let. A také kreslí krásnou budoucnost s dalšími miliony za televizní práva. „Ale nikdo nám neukázal žádné garance,“ namítá Kaderka s tím, že tyto peníze nemusí ITF nikdy vidět.

Dolarové představy ale vedení ITF donutily k tomu, aby pro nové změny ve formátu soutěže začalo tvrdě lobbovat. A nepřítelem se stal i Kaderka. „Je to válka, která tady ještě nebyla. Některým federacím se posílají zprávy, že když nebudou hlasovat pro změny, bude to pro ně mít následky,“ popisuje prezident českého svaz.

„Já ale žádný tlak neakceptuji. A pokud by to někdo zkusil, rychle přestane. Všichni znají můj postoj,“ tvrdí Kaderka a věří si, že dokáže se svými stoupenci návrhu zabránit. Spoléhá se při tom třeba na podporu Evropy – vždyť třeba Španělé jsou na tom podobně jako Češi. Na jejich daviscupové zápasy chodí i třicet tisíc lidí.

„Zaplněné arény jsou odpovědí na to, jak hodně mají lidi nebo nemají rádi Davis Cup. To ale investory moc nezajímá,“ říká Kaderka. Ten bude ve čtvrtek na konci zasedání v Orlandu osobně hlasovat za českou stranu. Jeho volba bude mít váhu devíti hlasů, v tomto jsou Češi jedni z nejsilnějších. Jen 12 hlasů mají grandslamové federace a Německo.

Národy jsou rozděleny do skupin se sílou 12, 9, 7, 5, 3 a jednoho hlasu. Některé federace jsou dokonce bez hlasu.

„Odjíždím s vírou a naději, která stoupá nad padesát procent, že se nám podaří změnám zamezit. Neříkám, že vyhrajeme, ale spočítali jsme, že bychom měli tento nesmysl zastavit,“ věří Kaderka, který má v této věci širokou podporu z řad českých tenistů – nedávno se proti změnám Davis Cupu vyslovil i Radek Štěpánek.

I když sám Kaderka přiznává, že změny v Davis Cupu musí nastat, aby byl koncept soutěže udržitelný a ti nejlepší hráči se chtěli dál účastnit. Se svými návrhy chce přijít, až se mu podaří zastavit radikální návrhy současného vedení ITF.

Jasno bude ve čtvrtek. Pokud Kaderka a jeho odbojová skupina vyhraje, Davis Cup, jak ho známe z naší nejslavnější éry v letech 2012 a 2013, zůstane zachráněn. Pokud ne, už od roku 2019 se bude hrát podle nového formátu.