Řecký tenisový zázrak. Tsitsipas píše v Torontu historii

- Jan Havlovic

Velká tenisová pohádka Řeka Stefanose Tsitsipase nekončí. Devatenáctiletý mladík porazil v semifinále prestižního Rogers Cupu Jihoafričana Kevina Andersona po setech 6:7(4), 6:4, 7:6(7) a poprvé v kariéře postoupil do finále turnaje Masters. Tsitsipas se stal zároveň nejmladším hráčem v historii, kterému se na jednom turnaji podařilo porazit čtyři hráče z elitní desítky světového žebříčku.

Stefanos Tsitsipas nepřestává udivovat tenisové odborníky. Řecký mladík podává v Torontu famózní výkony. V duelu proti Kevinu Andersonovi utekl z mečbolu a po dramatické výhře 6:7(4), 6:4 a 7:6(7) si připsal čtvrtý skalp hráče z elitní desítky žebříčku v řadě!

Naposledy se tento počin povedl před čtyřmi lety Jo-Wilfriedu Tsongovi také na turnaji v Torontu, který postupně porazil Djokoviče, Murrayho, Dimitrova a ve finále i Federera. Tsitsipas už má v kapse skalpy Thiema, Djokoviče, Zvereva a naposledy Andersona.

Tenisová pohádka athénského hráče bude mít ještě jedno pokračování – finálový souboj proti Rafaelu Nadalovi. Právě v neděli, kdy je na programu finále, Tsitsipas oslaví své 20. narozeniny. „Hrát ve finále Masters je ta nejlepší věc, která se mohla na mé narozeniny stát,“ rozplýval se mladý Řek po semifinálové výhře nad Andersonem.

Do nedělního finále bude talentovaný tenista vstupovat v pozici outsdiera, avšak po famózních výkonech rozhodně není bez šance na zisk titulu. Pokud by se Tsitsipasovi podařilo zvítězit, stal by se prvním hráčem od roku 2001, který by svůj premiérový titul na okruhu ATP vyhrál na turnaji kategorie Masters.

Tím posledním byl v roce 2001 španělský tenista Albert Portas, který získal první titul na podniku v německém Hamburku.