Doba stříbrná na šampionátu do 14 let. Dívky i chlapci finálové duely prohráli

- Jan Vojkůvka

České výběry do 14 let na prostějovském mistrovství světa na tituly šampionů nedosáhly. V obou kategoriích se domácí týmy musely ve finále sklonit před silnějšími celky a shodně získaly stříbrné medaile.

V dívčí kategorii se Linda Fruhvirtová, Linda Nosková a Agáta Černá utkaly proti Ruskám a nebyly daleko od zisku zlatých medailí. Na kurty se nakonec postavily pouze Fruhvirtová s Noskovou, kterým ale nakonec nevyšla závěrečná čtyřhry.

Fruhvirtová se v úvodní dvouhře dlouho rvala o první bod s Erikou Andrejevovou, ale ani stoprocentní úspěšnost na brejkbolech ve druhém setu nedokázala přetavit ve vítězství a prohrála po setech 4:6, 6:3, 4:6. Vyrovnat se záhy povedlo Noskové, jež přehrála hladce Diana Šnajderovou 6:4, 6:2.

O držitelkách zlatých medailí tak musela rozhodnout čtyřhra, v níž nakonec byly úspěšnější Rusky Andrejevová se Šnajderovou. Těm se podařilo v obou sadách zvítězit 6:4 a poradit si shodně s jednou ztrátou podání. Fruhvirtová s Noskovou, jež v pátek deklasovaly výběr Turecka, tak vytoužený titul nevybojovaly.

„Je to zklamání, holky jsou smutné. V prvním zápase nedotáhla do konce Linda Fruhvirtová nadějný obrat ve 3. setu, kdy šla do vedení 4:3,“ uvedl český trenér Daniel Filjo. „Zbytečně zvolnila hru. Naopak Linda Nosková předvedla nejlepší výkon v tomto týdnu a srovnala na zápasy 1-1. V rozhodující čtyřhře jsme byli favoriti, ale Rusky byly mnohem důraznější a lepší na síti.“

„Fruhvirtová byla poznamenaná nataženým svalem a nemohla se tak opřít o svůj servis a Rusky toho využily k útokům. I tak je to úspěch, ale zlato je jen jedno,“ dodal Filjo.

O poznání jednoznačnější průběh mělo finále chlapců. Hynek Bartoň, Oldřich Vejšický a Jakub Nicod v souboji s výběrem Spojených států neuhráli ani bod a prohráli jednoznačně 0:3.

Duel začal jasnou prohrou 0:6, 0:6 Vejšického, který nestačil na Bruna Kuzuharu. Další porážku Čechům přichystal Victor Lilov, na nějž po setech 3:6, 4:6 nestačil Bartoň.

Už za rozhodnutého stavu, a s jistotou zisku stříbrných medailí, se na kurt vydali Nicod s Vejšickým, kteří srdnatě bojovali alespoň o čestný bod ve čtyřhře. S párem Kuzuharou a Wenem ovšem prohráli 1:6, 6:4, 7:10.