Počtrnácté v řadě! Turnaj mistrů zná svého prvního kvalifikanta

- Jan Vojkůvka

Závěrečný turnaj sezony, kterým je tradiční Turnaj mistrů v Londýně, zná svého prvního účastníka. Už počtrnácté v řadě se na finálový podnik sezony kvalifikoval španělský tenista Rafael Nadal, jenž zatím jako jediný dokázal v probíhající sezoně pokořit hranici 6 000 bodů.

Nadalovi k jistotě londýnského turnaje pomohl postup do semifinále v Torontu a aktuálně s 6 130 body je suverénně na čele žebříčku ATP Race To London. Pro Nadala bude letošní Turnaj mistrů již čtrnáctým v řadě.

„Je to skvělá zpráva,“ řekl Nadal v Torontu poté, co se dozvěděl o své kvalifikaci.

Nadal bude ve zbytku sezony, včetně listopadové akce v Londýně, usilovat premiérově o setrvání na čele žebříčku druhým rokem v řadě. Doposud zakončil rok na prvním místě čtyřikrát, ale nikdy se mu toho nepodařilo dosáhnout dva roky po sobě. Držitel 17 grandslamových titulů a 32 trofejí z Masters debutoval na Turnaji mistrů v roce 2006.

Blízko postupu do Londýna jsou také Alexander Zverev s Rogerem Federerem, kteří mají přes 4 000 bodů. Postup do Londýna by pak neměl uniknout ani Juanu Martinu Del Potrovi a čerstvému šampionovi z Wimbledonu Novaku Djokovičovi.