Český Singapur? Plíšková na hraně postupu, v deblu až pět hráček

- Jan Vojkůvka

Ačkoliv je před tenistkami ještě spousta turnajů, ať už větších nebo menších, pomalu se začíná rýsovat startovní pole, jež by mělo startovat na závěrečném Turnaji mistryň. A z pohledu českých tenistek to vypadá na opravdu hojnou účast.

Turnaj mistryň v Singapuru, který se bude hrát koncem října, slibuje s předstihem pořádnou záplavu českých tenistek. A ty mají na co navazovat. Vždyť Andrea Hlaváčková v minulé sezoně získala trofej ve čtyřhře společně s Maďarkou Timeou Babosovou. A scházet by na turnaji neměla ani letos.

Ve dvouhře mají sezonu velmi dobře rozehranou dvě Češky. Blízko jistoty postupu do Singapuru je Petra Kvitová. Vítězka pěti turnajů je v aktualizovaném pořadí WTA Race na čtvrtém místě s náskokem přes 1000 bodů na osmou pozici. K jistotě kvalifikace jí sice zbývají ještě dva tisíce bodů (jedinou jistou účastkyní je momentálně Rumunka Simona Halepová), ale i přes brzké vyřazení v Montrealu má před sebou aktuálně nejlepší vyhlídky.

Hůře je na tom Karolína Plíšková. Té patří v žebříčku „až“ devátá příčka. Šestadvacetiletá šampionka ze Stuttgartu vypadla v Montrealu už ve druhém kole, což jí přineslo nepříjemnou ztrátu bodů. Před ní je však US Open, kde v posledních dvou letech zaznamenala výtečné výsledky. A i u ní je šance na úspěšnou kvalifikaci výrazná.

Jako lavina se řítí české tenistky na Turnaj mistryň ve čtyřhře. Suverénní jsou zejména Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, dvojnásobné grandslamové šampionky, které jsou aktuálně jediným postupujícím párem.

Stále blíže je také Květa Peschkeová, jež hraje v páru s Čechoameričankou Nicole Melicharovou. Jejich pátou příčku v WTA Race mohou již brzy ještě více vylepšit, jelikož stále usilují o úspěch v Montrealu. A jejich náskok na poslední postupující je aktuálně téměř 1400 bodů.

Již zmíněná Andrea Hlaváčková zkraje sezony hodně měnila partnerky a až v květnu se spojila s Barborou Strýcovou. Za čtvrt roku se společně vyhouply už na 8. místo a usilují o další vylepšení své pozice. Turnaj v Montrealu české dvojici sice nevyšel, ale klíčový pro ně bude grandslam v New Yorku, kde budou chtít navázat na solidní výkony z French Open i Wimbledonu.

A bez šance na postup není ani Lucie Šafářová, jež hraje s Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Sice aktuálně na postup ztrácí bezmála 1300 bodů, ale už postupem do čtvrtfinále Wimbledonu na svém prvním společném turnaji v sezoně prokázaly, že sílu na menší „zázrak“ rozhodně mají.

Do konce sezony zbývá poslední dva a půl měsíce. Jak početné bude české pole v Singapuru?