ATP

Šok! Řecký supertalent vyřadil Djokoviče

- Radek Štohl

Masters v Torontu se dočkalo prvního velkého překvapení. Již v osmifinále se s turnajem rozloučil dvojnásobný vítěz zdejší akce Novak Djokovič, který ve čtvrtek večer nestačil na talentovaného Stefanose Tsitsipase. Djokovič s devatenáctiletým Řekem prohrál 3:6, 7:6(5), 3:6.

V neděli, tedy v den torontského finále, Tsitsipas oslaví dvacáté narozeniny. Předčasný dárek si sám nadělil již o tři dny dříve, když po více než dvou a čtvrt hodinách z kurtu nechal jako poraženého odejít nedávného vítěze Wimbledonu.

Djokovič se trápil hned při svém prvním servisu, při kterém ještě zvládl zneškodnit tři brejkboly. V šesté hře ale už právě třetí hrozba byla ze strany Tsitsipase proměnana. Mladý tenista poté i díky jedné čisté hře na servisu první set uhájil.

Patrně rozhodnuto mohlo být už ve druhém dějství, Novak Djokovič ale za stavu 4:4 odvrátil dva brejkboly za sebou. Sada poté došla do tiebreaku, ve kterém dominoval desátý tenista žebříčku dvouhry.

Tak jako první, tak rovněž třetí set rozhodl jediný brejk. Djokovič opětovně na začátku měl velké problémy na servisu, tentokrát ve druhé hře na svého protihráče nezareagoval. Hned poté měl dvě šance v řadě na rebrejk, řecký tenista ale těžkou situaci ustál a do konce zápasu při vlastním podání vždy přišel o jediný balónek.

Stefanos Tsitsipas se po překvapivém výsledku v pátek bude pokoušet o semifinále dvouhry, cestu mu ale kříží ale loňský vítěz podniku Alexander Zverev. Tsitsipas se po turnaji dostane do TOP 25, kde bude poprvé v kariéře. Před dvanácti měsíci se přitom objevoval na 168. místě dvouhry.