Významné jubileum. Legenda slaví kulaté narozeniny

- Radek Štohl, Filip Lefenda

Krásného věku se dnes dožívá legendární Rod Laver. Bývalý tenista, který jako jediný v historii dvakrát dovršil kalendářní grandslam, ve čtvrtek oslavuje osmdesáté narozeniny.

Legenda všech legend. Jeden z nejlepších tenistů historie. O Rodu Laverovi by se dalo básnit hodiny i týdny. Australan za svoji kariéru dobyl jedenáct grandslamových trofejí, přičemž jeho úchvatná kariéra by se dala rozdělit do dvou částí. Té amatérské a profesionální.

V období před sestavováním oficiálního žebříčku ATP byl jako amatér vyhodnocen v letech 1961 a 1962 nejlepším světovým tenistou. Tento úspěch zopakoval na počátku tzv. otevřené éry – tehdy už tedy jako profesionál – v letech 1968 a 1969. Právě v sezónách 1962 a 1969 dokázal zvítězit jako jediný muž v historii na všech čtyřech grandslamech.

Během své bohaté kariéry posbíral na okruhu ATP celkem 52 singlových a 28 deblových titulů. Není tak divu, že je po tenisové legendě pojmenován v Melbourne třeba centrální kurt tamějšího grandslamového areálu – Rod Laver Arena.

V loňském roce pak započal psát svou historii také týmový turnaj Laver Cup, na němž se proti sobě utkávají výběry Evropy a Světa. Premiérový ročník se uskutečnil v pražské O2 Areně, letos se nejlepší tenisté světa představí i za přítomnosti čerstvého osmdesátníka v americkém Chicagu.