Štěpánek před rozlučkou boxuje. Abych nebyl jako těhotný šnek, směje se

- David Soumar

„Nechci se léčit s lékařskou zprávou ruce, ale s raketou na dvorci,“ říkal Radek Štěpánek po ukončení své kariéry. A skutečně. Po náročných přípravách představil akci Český lev se loučí. Hlavním hostem bude Novak Djokovič, ostatní jména Štěpánek zatím drží v tajnosti. „Určitá nervozita tam samozřejmě je, hrozně se ale těším,“ říkal Štěpánek, který už se na rozlučku se svou tenisovou kariérou začal připravovat i po fyzické stránce.

Štěpánkovu rozlučku bude ve čtvrtek 18. října (od 18.30) hostit pražská O2 arena. „V té jsem zažil své nejkrásnější vítězství, ty nejkrásnější emoce, nejkrásnější chvíle s fanoušky.“

„Rád bych jim to prostřednictvím této akce za tu celokariérní podporu vrátil,“ říká Štěpánek a hovoří o zvláštním pocitu očekávání. „Jen když o tom mluvím, tak se trochu chvěji. Vím, co mě tam (na kurtu) čeká. Strašně se na to těším.“

Aby ne, vždyť do Prahy přijede na Štěpánkovu akci i čerstvý wimbledonský vítěz…

Jak lehké či těžké bylo přesvědčit Novaka Djokoviče, aby se rozlučky zúčastnil?
Bylo to hned po tom mém konci. Bavili jsme se s ním o tom i dřív, když už jsem ten konec tušil. Celá domluva trvala asi dvě a půl minuty. Řekl, že přijede moc rád. Zbývalo jen najít termín. To byl ale možná ten největší oříšek při společném jednání. 

Nejistota ohledně Djokovičova návratu po zranění situaci asi také zrovna neulehčila… 
Věcí, které ten proces příprav ovlivňují, je hodně. Všechno se to ladilo za běhu. Ani vytíženost O2 areny nám hledání termínu příliš neulehčila. Když jsem viděl ten kalendář, došlo mi, že se sem dostat je opravdu unikátní záležitost. Toho si moc vážím.

Jak to bude se vstupenkami? Jaké budou ceny a kdy půjdou do prodeje?
Ceny jsou zatím v procesu. Jediné, co vám mohu s určitostí potvrdit je to, že se lístky začnou prodávat letos v srpnu. Bude to v týdnu před US Open.

Mohl byste i nastínit program celé akce? Máte už v hlavě přibližný harmonogram? 
Ten scénář už se samozřejmě rodí… Rodí se především v mé hlavě – už tři čtvrtě roku. Bude to kombinace tenisu, show a muziky. Program vydá na dobu kolem dvou až dvou a půl hodiny. Věřím, že si fanoušci přijdou na své. Ti, co mě znají, vědí, co mohou ode mě čekat.

Vzhledem k aktuálním tenisovým výsledkům můžete být s výběrem hlavního hosta na rozlučce nadmíru spokojený. Je to tak?
Loučit se s čerstvým wimbledonským vítězem, to je samozřejmě skvělé. Jsem rád, že se Novak vrátil tam, kam patří. Je znovu na své vlně. Když na ní vydrží, moc bych se nedivil, kdyby přijel i jako aktuální vítěz US Open.

SNAD MĚ ZÁDA NEZRADÍ 

Co pocity z celé akce? Cítíte se spíš nervózní, nebo se hlavně těšíte?
Určitá nervozita tam samozřejmě je – hlavně kvůli věcem, které nemám v moci. Budu věřit, že vše klapne tak, jak má. Hrozně se na to těším. Už jsem se na to začal připravovat i po fyzické stránce. Nechci se tam pohybovat jako těhotný šnek. Chci se dostat do formy. Snad mě záda nezradí. Najednou jsem zpět v kolotoči tenis – posilovna – Centrum pohybové medicíny. Pro jistotu (směje).

Jak konkrétně ta příprava vypadá? Co děláte kromě tenisu? 
Tím, že má Martin Štěpánek od Berdi (Tomáš Berdycha) volno, chodíme ob den hrávat. K tomu chodím dvakrát týdně na box. To je totiž sport, u kterého mě nebolí záda. Navíc se mi tam velmi rychle zlepšuje fyzická kondice. Hlavně potřebuji, aby to bylo pravidelné – abych měl každý den něco. Pak budu 18. října v 18.30 budu zase skvěle připraven. 

Sledoval jste Novaka Djokoviče ve Wimbledonu? Kdy jste začal tušit, že by mohl dojít až na vrchol?
Mně už malinko napovídaly výsledky prvního kola, kterým prošel jako nůž máslem. Začal jsem tušit, že nastává celkový posun k lepšímu. Po zápase s Niškorim už měl jeho triumf nepřekvapoval.

S Novakem Dojokvičem jste i po pracovním rozchodu zůstali kamarádi? Ve Wimbledonu jste mu fandil?
Byli jsme neustále ve spojení. V průběhu Wimbledonu se mi navíc narodila dcera. Takže jsem to všechno monitoroval na dálku. Byli jsme v každodenním kontaktu. Pracovní rozchod náš kamarádský vztah neovlivnil.

Jak zvládáte k zařizování akce i otcovskou roli?
Je to pro mě hlavně role nová. Prvních čtrnáct dní, tři týdny jsem byl v podstatě pořád doma. Jak jsem začal trénovat, tak si ten den musím pečlivě rozplánovat. Malá je zatím ale dost nepředvídatelná. (úsměv) Ten režim není úplně jasný. Snažím se ale pomáhat. Zatím jsem jen jednu noc k malé nevstával.