Místo cestování dal přednost antuce. Asi to byla dobrá volba, směje se po zisku titulu Jebavý

- David Schlegel, Filip Lefenda

Roman Jebavý ovládl spolu s Argentincem Andresem Moltenim antukový turnaj v Kitzbühelu, nenasazený pár si došel pro svůj první společný titul bez ztráty jediného setu! Díky triumfu se nejlepší český deblista současnosti posune v žebříčku čtyřhry vůbec poprvé v kariéře mezi elitní padesátku. Tenisovému světu poskytl Jebavý po zisku celkově třetí trofeje z okruhu ATP exkluzivní rozhovor.

Romane, velká gratulace k titulu. Letos jste hrál třetí finále, titul jste ale získal poprvé. Ovlivnila ta dvě neúspěšná finále nějak vaši psychiku?
Děkuji moc. Asi ani ne, obě finále jsme hráli proti výborným soupeřům a v obou jsme měli šance, jen jsme je nevyužili. Proti Kyrgiosovi se Sockem jsme dokonce měli mečbol, ale takový je tenis. Člověk se nesmí ohlížet moc dozadu. Jsem rád, že to vyšlo právě tady. Byl to super odehraný turnaj.

Hrál jste s Argentincem Moltenim už čtvrtý turnaj. Jak jste se dali dohromady?
Měl jsem pocit, že by nám to spolu mohlo jít. Jsem moc rád, že se to v Kitzbühelu potvrdilo.

Na předchozích dvou turnajích jste prohráli vždy 8:10 v supertiebreaku – jednou v prvním kole, jednou ve čtvrtfinále. Cítil jste, že ve vás ta síla třímá?
Osobně mi přišlo, že jsme v obou zmíněných zápasech byli lepší než soupeři, ale tak to někdy v tenise je. Dvakrát jsme smolně prohráli, teď se naopak štěstí zase otočilo k nám a my toho výborně využili.

V Kitzbühelu jste neztratili ani set. Jaký zápas byl pro vás tím nejtěžším?
Ve čtvrtfinále a semifinále jsme měli opravdu těžké zápasy, i když to tak na první pohled nemusí podle výsledků vypadat. Zeballos s Peraltou vyhráli před Kitzbühelem v Bastadu i Hamburku, zahráli jsme ale proti nim nejlepší utkání a zaslouženě vyhráli. V semifinále jsme porazili daviscupový debl Německa, který letos vyhrál oba zápasy ve Světové skupině proti dobrým týmům. S nimi jsme měli trochu štěstí, protože jsme zápas otočili a vyhrávali při klíčových stavech strašně důležité míčky.

Co podle vás rozhodlo finále? Vedli jste 6:2, 5:2, ale najednou měli soupeři tři brejkboly na 5:5. Jak jste ten klíčový moment zvládli?
Zápas jsem dobře začali. Získali jsme první brejk a díky tomu sadu i v pohodě dohráli. Druhý set byl podobný až do stavu 5:2, kdy na nás dolehla nervozita. Naštěstí jsme to ale dohráli.

Ve finále jste hráli proti čtyřicetiletému Italovi Daniele Braccialimu, který tři roky pořádně nehrál a vrátil se na okruh ve velkém stylu. V čem je nejvíce nebezpečný?
Musím uznat Braccialiho sílu, respekt. To, jakým způsobem se vrátil po třech letech, je neskutečné. V Kitzbühelu porazil super týmy, minulý týden vyhráli v Gstaadu. Je to výborný hráč.

Ve stejnou dobu jako v Kitzbühelu se hraje americká túra na betonu. Proč jste dal přednost antuce?
Cestování je během celé sezóny docela dost, takže jsem se rozhodl pro Umag, Gstaad a Kitzbühel. Vypadá to, že to asi byla dobrá volba.

Jaký je váš další program a s kým budete hrát na US Open?
Teď se budu připravovat na betonu v Praze a poté pojedu na turnaj do Winston Salemu. Hrát na něm budu s Holanďanem Middelkoopem, na US Open pak opět s Moltenim.

Cesta Romana Jebavého za titulem z Kitzbühelu

Osmifinále: JEBAVÝ, Molteni (ARG) – Arends (NED), Sančič (CRO) 6:2, 6:4
Čtvrtfinále: JEBAVÝ, Molteni (ARG) – Peralta (CHI), H. Zeballos (ARG) 6:3, 7:5
Semifinále: JEBAVÝ, Molteni (ARG) – Puetz, Struff (oba GER) 7:6(4), 6:3
Finále: JEBAVÝ, Molteni (ARG) – Bracciali (ITA), Delbonis (ARG) 6:2, 6:4


Galerie