ATP

Brácho, dočkali jsme se. Wimbledonské finále je realitou

- Radek Štohl

Nesčetněkrát proti sobě nastoupili ve wimbledonském finále. Tedy, alespoň na rodinném dvorku. Přibližně o osm let později se jejich vzájemným soubojem bude bavit tenisový svět. Premiérový duel mezi Alexandrem a Mischou Zverevem přichází...

„Mrkni na los," pověděl Alexander bratrovi po rozlosování podniku ve Washingtonu.

„Dobře, ale proč?" tázal se Mischa.

„Jen se podívej," naléhal mladší z bratrů.

V minulosti se několikrát přihodilo, že se rodinní příslušníci mohli na stejné akci potkat. Buď to však někdo překazil nebo to bylo až příliš v daleké fázi turnaje.

Teď ovšem realita vypovídala jinak. Oběma bratrům stačilo vyhrát zápas druhého kola. Vše se přiblížilo mílovými kroky ve čtvrtek ráno středoevropského času, když Mischa porazil Tima Smyczeka 6:2, 7:6(7).

Alexandrovi stačilo zvládnout dohrávku proti Maleku Džazírímu. A v ní o několik desítek minut později nepropadl.

Fanoušci se tak dočkali.

Rodina zbystřela.

Realita se díky tomu stala neúprosnou. O čtvrtfinále Washingtonu si to na rovinu rozdají bratři, kteří v minulosti na dvorku hráli wimbledonská finále.

„Bylo mi tehdy asi dvanáct let, jemu o deset více. Zažili jsme hodně zábavy. Nepamatuji si však, že bych vyhrál. Doufám, že tentokrát se to změní," řekl Sascha s úsměvem na tváři.

Ve skutečnosti se na okruhu nikdy nepotkali. Jen dvakrát v kvalifikacích, v obou případech byl aktuálně třetí hráč žebříčku ještě příliš mladý.

„Jednou to bylo v mých čtrnácti letech, což ani moc nejde počítat," zavzpomínal na challenger v Dallasu v roce 2012.

„Podruhé jsem měl asi o rok a půl více. Jednalo se o velice dlouhý zápas, a jelikož jsem byl stále hubený a ve špatné kondici, tak jsem kvůli křečím vzdal ve třetím setu," vybavuje si antukový podnik v Houstonu 2014.

Nyní ovšem bude vše jiné. Na kvalitné obsazené akci ve Washingtonu jsou už oba členy elitní padesátky, staršímu Mischovi patří 43. pozice světa

„Moc dobře ho neznám, hrajeme spolu poprvé," žertoval Sascha. „Pro naši rodinu to bude velice zajímavý a výjimečný den. Ne mnoho rodin si může říci, že dva bratři hrají proti sobě na tak vysoké úrovni...Oba budeme chtít vyhrát a nedáme si nic zadarmo," zdůraznil dvacetiletý tenista.

V předchozích 539 duelech na sebe Němci neměli štěstí. Kdo ho bude mít více ve vzájemném zápase, se dozvíme v pátek okolo druhé hodiny ranní.