Isner nenašel v Atlantě přemožitele ani letos, turnaj ovládl už popáté

- Filip Lefenda

Za posledních šest let jej vyhrál už popáté. Američan John Isner opět ukázal, jak moc má turnaj v Atlantě v oblibě. Na tamějších betonových dvorcích si při svém devátém startu zahrál už poosmé finále, když stejně jako před rokem přehrál v rozhodujícím souboji krajana Ryana Harrisona, a to 5:7, 6:3 a 6:4. Třiatřicetiletý Isner tak získal svůj letos druhý a celkově už čtrnáctý singlový titul z okruhu ATP.

Turnajová jednička ovšem do finále nevstoupila nejlépe. Oba borci si dlouho drželi svá podání, v jedenácté hře ale Isner zaváhal, když Harrisonovi nabídl jediný brejkbol sady a nasazená osmička tuto chybu trestala. Harrison vzápětí úvodní dějství bez ztráty fiftýnu doservíroval a k trofeji pro vítěze měl podstatně blíže.

Důležité momenty nabídl začátek druhého setu. Isner musel ve třetí hře odvracet hned tři brejkboly, o dva gemy později měl Harrison na příjmu další možnost. 208 centimetrů měřící favorit ale tentokrát všechny hrozby zlikvidoval, aby vzápětí za stavu 3:2 svůj jediný brejkbol využil. Také Isner už sadu, jíž urval poměrem 6:3, dopodával.

„Uvědomuji si, že jsem měl obrovské štěstí. Soupeř měl čtyři šance, které neproměnil. Já jen jednu a byl z toho brejk. Takhle to v tenise občas chodí,“ ohlížel se Isner později za zlomovými okamžiky druhého setu.

Rozhodující krok k zisku pátého titulu z Atlanty udělal Isner hned v úvodním gemu rozhodujícího dějství. Světová devítka se dostala na returnu do vedení 40:30 a brejkbol zase proměnila. Svou výhodu střežil americký obr jako oko v hlavě, na servisu nedal po celý průběh posledního setu soupeři nejmenší šanci. To Harrison naopak musel za stavu 2:4 ještě dva brejkboly odvracet. To se o sedm let mladšímu finalistovi nakonec podařilo, na výsledek finále to ale nemělo zásadnější vliv.

„Je to neuvěřitelné. Dostal jsem se opět do finále a celý turnaj zase vyhrál,“ liboval si po obratu Isner. „Jsem spokojený, cítím se zde opravdu jako doma,“ pokračoval po vítězství 5:7, 6:3 a 6:4 tenista, jenž ve státě Georgia vystudoval i univerzitu.

Do nového vydání žebříčku ATP zapsal Isner 250 bodů za obhajobu loňské trofeje a je nadále devátý. Zároveň vyinkasuje více než 119 tisíc amerických dolarů (přibližně 2,6 milionů korun).

BB&T Atlanta Open (muži, USA, 668 460 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
John Isner (USA) – Ryan Harrison (USA) 5:7, 6:3, 6:4