ITF

Patnáctiletý super zázrak! Ukrajinka zažívá raketový start

- Radek Štohl

Pomalu se ani jejím příběhům nechce věřit. Je to teprve čtvrt roku, kdy Daša Lopatecká oslavila patnácté narozeniny, na tenisovém okruhu si však už začíná dělat jméno. Mezi profesionálkami se ukrajinská tenistka poprvé objevila letos v červnu, od té doby ovšem v kategorii ITF stačila odehrát jedenáct zápasů a ani jeden z nich neprohrát.

Lopatecká na začátku července prvně dosáhla na 81. místo juniorského žebříčku, v současnosnosti jí mezi talentovanými tenistkami patří o tři pozice nižší příčka.

O své slovo se ovšem hlásí mezi dospělými. Poprvé s ní měly soupeřky co do činění před měsícem a půl, když nastoupila do kvalifikace v Antalyai.

Turecko však pro Lopateckou překážku téměř ani nepředstavovalo, včetně jednokolové kvalifikace při cestě do semifinále přišla o čtrnáct her, dvakrát protihráčkám nadělila kanára.

Mezi čtyřmi nejlepšími tenistkami sice Ukrajinka ztratila úvodní sadu, to však bylo za celý turnaj pouze jednou. Ve finále se nenechala zastavit ani třetí nasazenou Julií Stamatovovou (586.).

O pět týdnů později Daša Lopatecká zavítala do maďarské Baji. (na podniku byla nejvýše postavená Gaia Sanesiová, které patří 390. místo). Zde už nemusela absolvovat kvalifikaci, v prvním kole její umění poznala také Češka Gabriela Horáčková, kterou porazila dvakrát 6:3.

Horáčková ji během jediného zápasu sebrala nejvíce gemů v turnaji, ve finále se za ni přibližila až Cristina Eneová (6:1, 6:4).

Lopatecká se po Antalyai objevila na 933. světového žebříčku WTA, po Maďarsku by již měla zavítat mezi TOP 750. A kdo ví, zda po dalším podniku nebude ještě výše.


Galerie