Neskutečná řež se šťastným koncem! Mladík Vrbenský po třech hodinách urval první titul

- Jan Vojkůvka

Přesně tři hodiny a jednu minutu. Tak dlouho trvalo finálové klání na futuru v rakouském Welsu, kde se český mladíček Michael Vrbenský dočkal zisku kýžené turnajové trofeje. Své první a pořádně vydřené. Nermana Fatiče z Bosny udolal po setech 7:5, 4:6, 6:3.

Osmnáctiletý Vrbenský získal svůj vůbec první profesionální titul mezi dospělými ve dvouhře. Letos se mu sice podařilo po boku krajana Filipa Dudy získat dva deblové tituly, ale v singlu se mu zatím tolik nedařilo. Své první finále na přelomu dubna a května v polské Wisle prohrál ve třech setech.

Ve druhém však už přemožitele nenašel. Cesta to ovšem byla hodně trnitá a dlouhá, více než tříhodinová. V prvním setu Vrbenský prohrával 1:4, ale po zdárném obratu na 5:4 se dostal zpět do hry a zvládl dějství zakončit.

K podobné situaci mohlo nastat i ve druhé sadě. V té Vrbenský prohrával 2:5, ale ztrátu brejku stáhnul. Nedokázal však v desáté hře udržet podání a duel musel do rozhodujícího dějství. V něm byl jasně lepší už český tenista, kterému se podařilo dostat do vedení 5:1 s výhodou dvou brejků. O jeden z nich sice přišel, ale v devátém gemu na returnu utkání zakončil.

Vrbenský se díky vítězství ve Welsu posune poprvé do sedmé světové stovky žebříčku.