Zavedení koučinku při zápase? Slavný turnaj vystoupil proti plánům ATP

- Jan Vojkůvka

Když vedení WTA zavedlo pravidlo o možnosti přivolání trenéra na kurt, mužská asociace ATP byla razantně proti. Zavedení podobného pravidla tvrdě odmítla. Jenže čas ukázal, že i mužský okruh je nakloněn experimentování. Proti tomu se však staví jeden z nejslavnějších turnajů světa.

Zkouška na Next Gen ATP Finals v Miláně, kde zakončovali minulou sezonu nejlepší mladí tenisté, vyšla na výbornou. Přinesla vtipné situace a byla přijata poměrně přívětivě. Pokud by ale ATP chtěla skutečně podobnou novinku zavést, nejspíš by narazila na odpor.

Nejhlasitěji proti podobnému experimentu vystoupil Richard Lewis, výkonný ředitel All England Clubu, který pořádá slavný Wimbledon.

„Jsem skutečně znepokojen tím, že se o tom příliš nepřemýšlí,“ řekl Lewis pro New York Times tento týden. „Tenis je gladiátorská soutěž. Je to jedna z věcí, jež dělá tenis výjimečným v globálním sportu a dlouho tomu tak může být,“ vyzdvihl fakt, že bez zásahu trenérů musí hráči spoléhat sami na sebe.

„Doufám, že to nebude zavedeno, protože je to jen krátkodobá komerční záležitost,“ podotkl Lewis ke koučinku na kurtu. „Někdy můžete vydělat více peněz, ale musíte si uvědomit, že ve skutečnosti to ten sport kazí,“ dodal s tím, že věří v rozumný přístup ATP, která nebude svými zásahy ničit individuální sport, jakým tenis je.