Slzy Jany Novotné. Wimbledon vzdal hold zesnulé Češce

- Radek Štohl

Letošní Wimbledon nebyl jen o tenisových duelech. A urputných bitvách. Odehrával se také ve znamení vzpomínek. Před dvaceti lety se nejslavnějšího titulu světa dočkala Jana Novotná, která se k vytoužené trofeji propracovala po dvou neúspěšných finálových bitvách. Přesně na tyto chvíle oficiální Instagram Wimbledonu také zavzpomínal.

Jana Novotná toho ve své kariéře dokázala skutečně mnoho. Ve dvouhře se dostala na druhé místo světového žebříčku, když ji k první příčce chyběl jediný vítězný zápas proti Martině Hingisové v semifinále US Open 1998.

Ještě větších úspěchů dosáhla ve čtyřhře, ve které i díky dvanácti získaným grandslamovým trofejím dokráčela až na úplný vrchol.

Velkou stopu poté Novotná zanechala ve Wimbledonu, v All Engalnd Clubu si hned třikrát zahrála utkání o titul. A všechny duely měly co do sebe.

Pětadvacet let zpátky se Češka nedokázala dostat k trofeji poté, co po sadách 6:7, 6:1, 4:6 padla proti Steffi Graffové, i když v závěrečném setu vedla 4:1 a 40:30.

První wimbledonský pohár byl neskutečně blízko a dodnes se vzpomíná na závěrečný ceremoniál, při kterém Jana Novotná neudržela emoce a vévodkyni z Kentu se rozplakala na rameni.

O čtyři roky později se obě potkaly znovu a ani na třetí pokus Novotná grandslamový titul nezískala, ve druhém wimbledonském finále prohrála s Martinou Hingisovou 6:2, 3:6, 3:6.

Tenisový osud dopřál tomu, aby došlo také ke třetímu setkání, které ovšem bylo již plné úsměvů, legendární Češka v roce 1998 dobyla první wimbledonský titul.

Loni v listopadu ovšem světový tenis postihl zármutek, Jana Novotná po dlouhé nemoci podlehla rakovině. Celý dojemný příběh si Wimbledon připravil do několika minut.