Upřímný Federer: SABR je k soupeřům neuctivý

- Radek Štohl

Roger Federer je k sobě lehce kritický. Švýcarský tenista v nedávném rozhovoru prozradil, že SABR, neboli chvíle, kdy po servisu soupeře zahraje return velmi rychle po dopadu míčku, je pro jeho soupeře trochu bez úcty.

Sezóna 2015. Ta byla ohledně úderu SABR průlomová. Federer během daného ročníku začal své soupeře i fanoušky překvapovat a řada z nich o tomto úderu mluví jako o nejlepším v jeho kariéře.

„Neustále se pro sebe, ale také mé příznivce snažím hledat nové způsoby jak si tenis zpříjemnit," prohlásil bývalý první hráč světa pro NetJets. „Musí to však do sebe zapadnout a být úspěšné. A tak jsem na trénincích začal danou variantu pro zábavu zkoušet," pokračoval, proč se k tomu odhodlal.

„I díky trénerovi jsem to začal využívat nejenom na trénincích, ale také v zápasech. Lidé z toho byli unešeni a začali to nazývat SABR. Dokonce jsem ho hrál i během finále US Open," připomněl skutečnost, kterou patrně neočekával ani Novak Djokovič v září 2015.

„Lidé si nyní myslí, že ho budu hrát neustále dokola. SABR je velmi obtížné nacvičovat, jelikož z mého pohledu je to soupeře trochu neuctivé. Na druhou stranu však v tom vidím velkou zábavu! Když je nevyjde, je to děsivé, v opačném případě ovšem nádherné," dodal příští měsíc sedmatřicetiletý tenista.