Kariéru rozhodčí neplánovala. A podívejte, kde jsem teď, směje se půvabná Srbka

- Filip Lefenda

Marijana Veljovičová patří k nejlepším tenisovým sudím na světě. Půvabná Srbka, která má za sebou už svůj osmý Wimbledon, zavzpomínala, kterak se ke svému řemeslu dostala. "Stalo se to tak trochu náhodou," přiznala s úsměvem.

„Jako rozhodčí musíte být neustále ve střehu,“ řekla v rozhovoru pro The Telegraph srbská sudí. „Je třeba, abyste byli připraveni na vše, co může na kurtu nastat. Nejlepší rozhodčí na světě dovedou situace předvídat,“ prozradila Veljovičová, která často naráží i na nejlepší české tenisty. Řídila ostatně třeba i fedcupové finále v Praze.

Její obličej můžete vídat z televizních obrazovek opravdu často. Půvabná Srbka patři mezi naprostou umpirovou elitu. „Je vždy důležité umět se vcítit do samotných hráčů, chápat jejich chování a emoce. Přizpůsobit tomu vzájemnou komunikaci. Kolem kurtů je spousta kamer a mikrofonů, takže i rozhodčí musí být opatrní na to, co říkají,“ usmívala se žena, která letos soudcovala na Wimbledonu již osmým rokem v řadě.

Dráhu profesionální tenisové rozhodčí ale původně neplánovala. „Stalo se to tak trochu náhodou,“ popisovala svou jedenáct let starou univerzitní zkušenost. „Myslela jsem si, že je to šance vydělat si nějaké peníze. A podívejte se, kde jsem teď,“ směje se jednatřicetiletá Veljovičová, která do té doby tenis sama aktivně hrála, na profesionální úroveň ale výkonnostně neměla.

Pod křídly Mezinárodní tenisové federace začínala na menších turnajích v Srbsku. „Tehdy jsem byla velmi nervózní. Pravidla jsem samozřejmě znala, ale bylo to najednou něco úplně jiného,“ vzpomínala. „Pak jsem se ale začala poznávat s hráči, získala si jejich respekt a uznání, když byli se zápasy, které jsem řídila, spokojeni. A v tu chvíli se mi tenis začal opravdu zažírat pod kůži,“ popisovala Veljovičová svůj kariérní vzestup.

Podotkla však, že nejde o profesi nikterak snadnou. „Jste neustále pod tlakem, podobně jako samotní hráči. Když uděláte nějakou chybu, je okamžitě vidět.“