Berdych vzpomíná na Wimbledon. Zápas s Rogerem pro mě byla velká událost

- Radek Štohl

Vyřadil Rogera Federera na posvátné trávě. Nenechal se vyřídit ani Novakem Djokovičem. Až finále proti Rafaelu Nadalovi mu to nevyšlo. Tomáš Berdych po osmi letech pro oficiální stránky ATP zavzpomínal, jaká byla jeho cesta Wimbledonem 2010, ve kterém si zapsal nejlepší výsledek kariéry.

Finalista Wimbledonu. To už Berdychovi nikdy nikdo nevezme. Ačkoliv se mu z dané sezóny připomíná právě úspěch z nejslavnějšího podniku světa, český tenista již předtím odehrál skvělé turnaje.

„Celý rok pro mě byl takovou změnou, ještě před Wimbledonem jsem měl za sebou výborné výsledky," uvedl bývalý čtvrtý hráč světa, který v roce 2010 nezvládl boj o titul v Miami, nebo v semifinále French Open vedl nad Söderlingem 2:1 na sety.

Nejen díky Roland Garros se poté prodral mezi nejlepší tenisty žebříčku. „Finále Wimbledonu pro mě bylo velkým okamžikem, následně jsem se také po nějaké době ocitl v TOP 10," těšilo Berdycha, kterému se tento počin podařil po třech letech, kdy v roce 2007 byl několik týdnů devátý.

„Jedná se o dlouhý turnaj, o dlouhé dva týdny, ale hrál jsem dobře, cítil jsem se výborně a měl jsem potřebné sebevědomí, což bylo velmi důležité. Tráva je navíc jeden z mých nejoblíbenějších povrchů," pokračoval ve svém vypravování Tomáš Berdych.

Pokud by mu někdo řekl, že dojde tak daleko, asi by mu nevěřil. Ve čtvrtfinále turnaje se poté postaral o velké překvapení, když teprve jako druhý tenista od roku 2003 zde dokázal porazit Rogera Federera.

„Byl to velký zápas a pro mě ohromná událost, ke všemu jsem ho poprvé v kariéře porazil na grandslamovém turnaji," vybavuje si Berdych, kterého následně nečekal o moc snažší soupeř.

„Semifinále jsem hrál proti Novaku Djokovičovi. Znovu se jednalo o velikánský duel. Ode mě to byl ještě lepší tenis než předtím, prožil jsem skvělý zápas," měl radost nyní dvaatřicetiletý tenista.

Ten se o titul utkal s Rafaelem Nadalem, tíha okamžiku však na něj dolehla. „Trochu jsem si vybral daň za první grandslamové finále. Nejde však zapomínat, že proti mě nastoupil Rafa Nadal, který v té době hrál výborně."

„O vítězi rozhodla kombinace jeho zkušeností a všech věcí okolo. Na ten zápas mám i přes prohru stále velmi dobré vzpomínky," uzavřel Čech.