Nadšený Kolář před premiérou na turnaji ATP: Doufal jsem, že narazím zrovna na Ferrera

- David Schlegel

Skvělého úspěchu se v polovině července dočkal Zdeněk Kolář. Jednadvacetiletý tenista si v úterý poprvé zahraje v hlavní soutěži ATP, když na podniku v Bastadu zvládl dvoukolovou kvalifikaci. Aby toho nebylo málo, vyzve Kolář hned při své premiéře bývalého třetího hráče žebříčku Davida Ferrera. Český talent se v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět rozpovídal nejen o svém následujícím soupeři, ale také o tom, proč kvalifikace turnajů ATP nezkouší častěji.

Minulý týden jste hrál challenger v Bastadu, kde jste v deblu postoupil až do finále. Jak jste byl spokojený se svým vystoupením?
Spokojený jsem byl poměrně hodně. Ve dvouhře jsem sice prohrál hned v prvním kole, ale po Wimbledonu jsem měl náročnou přípravu, takže jsem cítil, že si to musí sednout. Čtyřhra nám (Kolář hrál s Goncalem Oliveirou - pozn. red.) vyšla slušně, hráli jsme dobry debl a ve finále to bohužel nevyšlo, ale i tak se jednalo o dobrý výsledek.

Kdy jste se rozhodl, že zkusíte i kvalifikaci turnaje ATP? Nakonec jste se dostal do hry až jako náhradník, protože jste původně nebyl na turnaj přihlášený...
Měl jsem v plánu počkat zde na zápis. Vzhledem k tomu, že jsem hrál v sobotu finále čtyřhry, bylo o to lehčí v Bastadu zůstat.

V obou kvalifikačních kolech jste ztratil dohromady sedm gamů. To vypadá jako procházka růžovým sadem. Bylo to tak?
Nikdy to není procházka růžovým sadem. V obou zápasech jsem ale předvedl velice dobrý výkon, navíc jsem výborně servíroval, hrál rychle a bez chyb. Oba zápasy mi opravdu sedly.

Poprvé v životě jste postoupil do hlavní soutěže turnaje ATP. Svazovala vás z toho trochu nervozita? 
Nervózní jsem vůbec nebyl. Do zápasu jsem šel s určitou taktikou, které jsem věřil. Ke všemu mi dobře vycházela a nebyl tak důvod být nervózní.

V prvním kole jste schytal třetího nasazeného Davida Ferrera, vyhlášeného antukáře. Jak se na zápas těšíte a co by na Španěla mohlo platit? (utkání se bude hrát přibližně od 15:30 a vysílat ho přímým přenosem bude Sport 1 - pozn. red.)
Když jsem viděl rozlosování a skutečnost, že hráč z kvalifikace jde na Ferrera, tak jsem doufal, že na něj narazím. Na zápas se těším. A co by mohlo platit? Budu se snažit hrát svoji hru, tedy být agresivní a pokoušet se útočit.

Proč vůbec nezkoušíte kvalifikace turnajů ATP častěji?
Minulý rok se tam jedna vyskytla ve Stockholmu. (Kolář tehdy ve finále kvalifikace prohrál s druhým nasazeným Lukášem Lackem 7:6(5), 6:7(3), 3:6 - pozn. red.) Jinak to zatím vycházelo tak, že jsem hrál na challengeru, nebo grandslamu. Do některých kvalifikací bych se ani nedostal. Myslím si, že to kombinuji dobře.

Zkusil jste se přihlásit v Bastadu i do čtyřhry?
Nezkoušel. Čtyřhra se losovala před začátkem kvalifikace a nevěděl jsem, jestli se do ní dostanu.

Jak se vám v Bastadu líbí? Jaké je tam zázemí a máte na místě i svůj tým?
Bastad je nádherné menší městečko. Kurty i hotel jsou hned u moře, areál je nádherný. Všechno je super.

Jaký je váš další turnajový program?
Po Bastadu hraji v Praze na Štvanici a potom tam jsou Sopoty v Polsku.