ITF

Olomoucký ITS Cup: Hanou zaplaví grandslamové vítězky. Motivací je první příčka, hlásí Siniaková

- Radek Štohl

Vítězky nedávno skončeného Wimbledonu tento týden zabojují o titul v Olomouci. Nejen Kateřinu Siniakovou a Barboru Krejčíkovou totiž fanoušci uvidí na letošním ITF Cupu. Na Hanou zavítá také řada českých elitních tenistek, včetně Kristýny Plíškové či Lucie Hradecké, které nechyběly na pondělí tiskové konferenci k turnaji, jehož hlavní soutěž se naplno již rozjíždí od úterý. Během úvodních kol jsou také na programu zajímavé duely, ve kterých Plíškovou vyzve Barbora Štefková či Hradeckou prověří šestá nasazená Richel Hogenkampová.

Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková, Lucie Hradecká, Karolína Muchová, a Barbora Štefková. Tyto české tenistky byly ústředními postavami pondělní tiskové konferenci, přičemž na řadu se jako první dostaly posledně dvě jmenované, které mají k olomouckému regionu nejbližší vztah.

„Minulý týden jsem hrála turnaj na antuce, takže přechod z trávy by neměl být až tak hrozný," začala Karolína Muchová, která uplynulý týden startovala v německém Versmoldu, kde v osmifinále prohrála s bývalou 27. hráčkou světa a pozdější finalistkou Laurou Siegemundovou ve třech setech.

„Postupně se na tomto povrchu zlepšuji. Na turnaj se moc těším. V 1. kole mě čeká Magdalena Pantůčková, nicméně moc nevím, co od ní čekat, " připomněla tak jedno ze čtyřech konaných derby v úvodním kole. „Doufám, že by v případě úspěchu to mohlo vyjít i na US Open," zakončila svoji účast. 

Hned po Muchové se na řadu dostala Barbora Štefková, která se zkraje svého povídání vyjádřila ohledně duelu s Kristýnou Plíškovou. „Bude to otevřený zápas," nebojí se české krajanky. Následně však mluvila o svých zdravotních problémech.

„Byla jsem téměř 9 měsíců zraněná, bylo to velice náročné období. Laborování se zápěstím přišlo v nevhodný moment, mohla jsem startovat v hlavních soutěžích. Najednou jsem musela všechny velké akce odhlašovat,“ ohlédla se Štefková za nepříjemným obdobím, ve kterém nehrála od poloviny loňského března do konce listopadu.

Následně byla první část tiskové konference ukončena, aby se před novináře usadila Lucie Hradecká. Třiatřicetiletá tenistka se od září 2017 do začátku června nepředstavila na kurtech kvůli problémům s kolenem. „Po osmi měsících se vrátit na mou předchozí úroveň bude velmi těžké. Ale koleno už je bez problému," ujistila fanoušky.

„Absolvovala jsem dvě operace, pak jsem rehabilitovala. O konci jsem ale nepřemýšlela. Před svým návratem jsem ovšem nečekala, že to bude tak náročné. Prozatím se nejvíce peru se s podáním a pohybem na kurtu. A hlavně reflexy a reakční rychlost ještě stále schází," přiznala a poodhalila svůj program po Olomouci.

„Čeká mě nyní ITF turnaj v Praze na Štvanici, poté asi nějaký nižší turnaj v Americe. Zatím hledám kolegyni do debla, takže nevím, jestli budu hrát v Cinccinati a na US Open. Kvalifikaci do singla na poslední gradslam sezóny ale mám už naplánovaný," potvrdila.

Po Hradecké se ke slovu dostala Kristýna Plíšková. „Loňské finále tady v Olomouci bylo velké zklamání. Doufám, že letos udělám lepší výsledek. Tedy titul!" hodlá Plíšková vyhrát první trofej od října 2016, kdy uspěla v Taškentu.

Šestadvacetiletou tenistku v minulosti brzdilo domácí očekávání, s tím se však už naučila pracovat. „Coby třetí nasazená hráčka se snad s tlakem dokážu popasovat. Na českých turnajích už jsem se dokázala zlepšit, i v Praze. Na domácí půdě to už konečně zvládám," je spokojená 88. tenistka žebříčku, která prohodila několik slov také k letošnímu ročníku.

„Se sestrou ještě letos plánujeme možná hrát čtyřhru. Na začátku sezóny jsem nehrála moc dobře, změnila jsem trenéra. Žebříčkový cíl aktuálně nemám, nejvíc se teď těším na americké betony. Snad urvu právě tam nějaký další úspěch," doufá.

Jako poslední se ke slovu dostala vítězka wimbledonské čtyřhry Kateřina Siniaková, která titul vyválčila s Barborou Krejčíkovou. „Trofeje z French Open i Wimbledonu hodnotím jako kariérní maxima. Že jsem světová dvojka v deblu mi zatím moc ještě nedochází. Velkou motivací je určitě první příčka,“ reagovala Siniaková na současný stav žebříčku.

Její prioritou ale přesto zůstává dvouhra. „Čím víc se mi začne dařit v singlu, tak budu asi debl postupně omezovat jako ostatní top singlistky," plánuje dvaadvacetiletá tenistka, která se už plně zaměřila na blížící se podnik.

„Co se týče únavy, nemělo by to být tak hrozné. Jsem fit, hodně jsem regenerovala. Problém s přechodem z trávy na antuku by snad neměl být, i když na kurtu jsem ještě nestála. Ani jsem neuvažovala o odhlášení z ITS Cupu," potěšila nejen olomoucké fanoušky.

Jak je to s její slávou poté, co během dvou měsíců vyhrála dva grandslamové tituly? „Zatím mě ještě nikdo na ulici nepotkává. Absolvovala jsem v posledních dnech pořádnou porci tiskových konferencí. Ale prozatím mi to nijak zvlášť nevadí, spíš mě to v uvozovkách nabíjí," dodala první nasazená tenistka.

První kolo olomouckého turnaje se rozjede v úterý a ve středu v dopoledních hodinách, finále dvouhry je na programu v neděli od 10:30.

Los 1. kola turnaje ITS Cup 2018

Dvouhra
KATEŘINA SINIAKOVÁ (1.) – Marina Melniková (RUS)
MONIKA KILNAROVÁ – Tereza Mrdezeová (CRO)
Anna Zajaová (GER) – ANASTASIA ZARYCKÁ
LUCIE HRADECKÁ – Richel Hogenkampová (NED, 6.)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (3.) – BARBORA ŠTEFKOVÁ (WC)
Ioana Loredana Roscaová (ROU, Q) – Maja Chwalinská (POL)
KAROLÍNA MUCHOVÁ – MAGDALÉNA PANTŮČKOVÁ (WC)
Anastasia Pribylova (RUS, WC) – MICHAELA HONČOVÁ (SVK)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (7.) – MIRIAM KOLODZIEJOVÁ
Giulia Gatto-Monticoneová (ITA) – Tena Lukasova (CRO)
Katerina Stewartová (USA) – Maria Marfutinová (RUS, Q)
Agnes Buktaová (HUN) – Anhelina Kalininová (UKR, 4.)
Fiona Ferrová (FRA, 5.) – PETRA KREJSOVÁ (Q)
Olga Danilovicová (SRB) – JESIKA MALEČKOVÁ
NIKOLA BŘEČKOVÁ (WC) – ANASTASIA DETIUC (Q)
Victoria Munteanová (FRA, LL) – KATERYNA KOZLOVOVÁ (UKR, 2.)


Galerie