Dvojka, co se umí zbláznit. Siniaková má na dosah světovou jedničku

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Po patnácti letech se jednomu deblovému páru podařilo vyhrát Roland Garros i Wimbledon. Postaraly se o to české královny letošní sezony – Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, nová dvojka a čtyřka světového žebříčku. „Když se ohlédneme zpátky za posledním dvěma měsíci, tak asi ani jedna z nás o tomhle nepřemýšlela,“ řekla Tenisovému světu Kateřina Siniaková.

Jakmile Květa Peschkeová na druhé straně poslala return do autu, vyskočila na druhé Kateřina Siniaková radostně do vzduchu. Doběhla k parťačce Barboře Krejčíkové, která pak poslal polibek směrem k nebi – Janě Novotné, která ji v kariéře tolik ovlivnila.

„Byla by na mě hrdá,“ řekla Krejčíková po zápase, když získala wimbledonský titul dvacet let poté, co se to Novotné podařilo na stejném místě v singlu.

Rozjeté české duo míří za dalšími metami – už teď se kvalifikovaly na Turnaj mistryň v Singapuru, Kateřina Siniaková má navíc na dosah pozici světové deblové jedničky. A za první Tímeou Babosovou nezaostává o moc bodů.

Srdce českého fanouška ale muselo v sobotu plesat nejen díky Siniakové s Krejčíkovou. Na zaplněném kurtu číslo jedno to totiž vypadalo jako mezinárodní mistrovství České republiky ve čtyřhře.

Proti Siniakové a Krejčíkové stála česká legenda Květa Peschkeová s americkou parťačkou Nicole Melicharovou, která se narodila v Brně. Krejčíková se Siniakovu v krásném zápase nakonec vyhrály 6:4, 4:6 a 6:0.

České duo ukázalo opět drtivou sílu v poslední sadě – vždyť Krejčíková se Siniakovou vyhrály už sedm třísetových zápasů v řadě.

Čím to, že se vždycky v posledním setu tak správně zblázníte?
BK: Je to díky Katce. Ona to má naučené ze singlu. Vždycky když prohrává 2:5, tak to otočí na 7:5. (smích) Snažily jsme se mít pořád klidnou hlavu, vyhrát každý balon. Dostávaly jsme se k brejkbolům, což rozhodlo třetí set. Holky sice bojovaly, ale tohle už nezvládly.

Katko, vy jste vypadala nezvykle klidně a ani jste se příliš nerozčilovala...
KS: Fakt? To je dobře. (smích) Nebyla jsem tolik nervozní. Pro mě bylo nejhorší loňské finále na US Open. To jsem byla hrozně nervózní. V Paříži jsem byla taky dost nervózní, tady už tolik ne. V průběhu zápasu to dost prožívám, bojuju, a je super, že u toho vypadám i klidně. (smích) Ale klidná byla pořád i Bára, což se ukázalo ve třetím setu.

Dá se porovnat váha titulů z Roland Garros a Wimbledonu?
KS: Moc se to srovnat nedá. Každý turnaj má něco do sebe. Vážím si hrozně moc obou titulů. Ale vůbec bych to nečekala. Hrajeme sice teď dobře, ale na začátku Wimbledonu bych opravdu neřekla, že se nám to povede vyhrát.

To samé jste říkaly i na Roland Garros, kde jste šly do turnaje s tím, že se vám moc nedaří...
KS: Když se ohlédneme zpátky za posledním dvěma měsíci, tak asi ani jedna z nás o tomhle nepřemýšlela. Je to skvělé. Jsme nahoře, spolupracujeme jako tým a myslím, že se můžeme ještě dost zlepšovat. Věřím, že se nám bude dařit dál.

Jak se vám líbila atmosféra na zaplněném kurtu číslo jedna?
BK: Přišlo hodně lidí, bylo to moc hezký. Atmosféra super, lidi tleskali a fandili oběma stranám. Snad si to užili. Určitě jsme předvedly plno hezkých výměn. Pro nás už taky bylo dobré, že už jsme na jedničce hrály a věděly jsme, do čeho jdeme. Z centru bychom byly možná víc nervozní.

Vypadalo to, že jste během zápasu přišly s novým rituálem a Katka Báře před servisem políbila ruku, je to tak?
KS: Neee, jenom jsem čichala. (smích)
BK: To je tajemství, to se nezveřejňuje. To bylo naše finálové tajemství. (úsměv) Ale pusa to nebyla, aby to někdo špatně nepochopil. (smích)

V novém vydání světového žebříčku bude Katka těsně druhá, Bára čtvrtá, co to znamená?
KS: Je to skvělé. Úžasný pocit být druhá na světě, snad budu i první. (úsměv) Hrajeme teď super a tím přichází i ranking. Jsou to krásná místa pro mě i Báru, to se málokomu povede. Je to neuvěřitelné.