Krejčíková se Siniakovou ovládly po Paříži i Wimbledon!

- Filip Lefenda

Druhý deblový grandslamový titul v řadě slaví český pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková! Češky ovládly po antukovém Roland Garros také travnatý Wimbledon, kde ve finále zdolaly ve třech setech krajanku Květu Peschkeovou a Američanku s českými kořeny Nicole Melicharovou 6:4, 4:6 a 6:0. V All England Clubu triumfovaly obě jmenované už jako juniorky v roce 2013 a jsou vůbec prvním ženským párem, který turnaj ovládl v mládežnické i seniorské kategorii.

O první brejk v utkání se postaraly už ve třetím gemu Krejčíková se Siniakovou, když prolomily servis krajanky Peschkeové bez ztráty jediného fiftýnu. To soupeřky vzápětí Siniakové jeden míč na podání povolily, výsledkem byl ale rebrejk.

Klíčový moment úvodní sady přišel v sedmém gemu. Češky nejprve uhrály čistou hru na podání, vzápětí pak trestaly další zaváhání Peschkeové, které se na servisu opět nedařilo. Rozhodující gem zakončila třiačtyřicetiletá deblistka volejem daleko za základní čáru. Tento brejk už Krejčíková se Siniakovou nepustily, členky třetího nasazeného páru slavily o pár minut později vítězství 6:4.

Na začátku druhého dějství se misky vah zcela obrátily. Peschkeová s Melicharovou utekly díky rychlého brejku do náskoku 3:0, posléze vedly i 4:1. Následně přišly chvíle ryze českého páru, který třemi hrami v řadě srovnal na 4:4, jenže koncovku zvládla lépe Peschkeová a v Brně narozená Američanka.

Melicharová nejprve uhrála čistou hrou servis, vzápětí neproměnily servírující Krejčíková spolu s parťačkou za stavu 40:0 tři gemboly a po pěti prohraných výměnách v řadě tak ztratily celou sadu. Není divu, že Siniaková po takovéto koncovce zlostně švihla raketou.

Vítězky posledního Roland Garros se ale daly rychle dohromady a prošly rozhodujícím setem jako nůž máslem. Po čisté hře na returnu uhrála Siniaková servis, stejná hráčka poté v závěru třetího gemu předvedla vítězný forhendový return do kříže, kterým navýšila náskok už na tři hry.

A jízda favoritek nekončila. Krejčíková získala podání opět bez ztráty bodu, vzápětí přišla skrze čtvrtý proměněný brejkbol další "loupež" na příjmu a obě Češky dělil od zisku wimbledonského titulu už jen jediný gem. Ten přidaly obě jmenované na své konto hned při servisu Siniakové a zakončily tak finále kanárem!

„Holky hrály dobře. My jsme skvěle bojovaly, ale soupeřky zahrály výborně na začátku třetího setu, rozjely se a nedaly nám moc šancí se dostat se zpátky. Když se na to dívám celkově, tak to byl pro nás fantastický turnaj. Jsem velice smutná, ale hrát finále Wimbledonu je hlavně pro mě úžasný úspěch,“ hodnotila duel pro Tenisový svět Melicharová.

V podobném duchu hovořila i její česká parťačka Peschkeová. „Já už jsem cítila únavu, nebyla jsem tak ostrá jako včera. Holky celkově lépe servírovaly a my hůře returnovaly. Když jsme se dostaly zpět do druhého setu a vyhrály ho, tak jsme toho měly využít a nenechat si utéct začátek třetího. Pak to šlo z kopce. Hrály jsme ale super šest zápasů a máme na čem zakládat. Můžeme jít sebevědomě dál do zbytku sezony,“ zůstává pozitivní zkušená Češka.

Posléze zápas zhodnotily i šťastné vítězky. „Bylo to hodně těžké, zvlášť potom, co soupeřky srovnaly na 1:1. Poté, co jsem já ve druhém setu ztratila servis, jsme na tom nebyly moc dobře. Pak ale bylo skvělé, že jsme je hned v prvním gemu třetího setu brejkly. Následně už jsme jely. Byly jsme agresivní, aktivní v každé výměně,“ pochvalovala si zlepšený výkon z rozhodující sady Krejčíková.

„Když se ohlédneme za posledními dvěma měsíci, asi ani jedna z nás by to nečekala. Hrajeme sice teď dobře, ale na začátku Wimbledonu bych neřekla, že se nám to tady povede vyhrát,“ usmívala se Siniaková, která se v deblovém žebříčku posune na druhou pozici. Obě Češky zároveň vévodí letošnímu pořadí a zajistily si s předstihem vstupenku na závěrečný Turnaj mistryň v Singapuru.

Wimbledon, Londýn (GBR, 15 982 000 £, tráva)
Finále čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ 6:4, 4:6, 6:0