Kerberová zaskočila Serenu a slaví premiérový wimbledonský titul!

- Filip Lefenda

Ženskou vítězkou letošního Wimbledonu se stala Angelique Kerberová. Německá světová desítka zaskočila ve finále skvělou obrannou hrou favorizovanou Serenu Williamsovou. Američanka kupila v utkání, v němž hned čtyřikrát přišla o podání, velké množství laciných chyb, to Kerberová slaví po perfektním výkonu premiérový wimbledonský a celkově už třetí grandslamový titul. V novém vydání žebříčku si první německá vítězka Wimbledonu od dob Steffi Grafové polepší na šestou pozici, Williamsová bude v pondělí osmadvacátá.

Kerberová vstoupila do zápasu rychlým brejkem, o svou výhodu ale ve čtvrté hře přišla, a tak byl stav záhy srovnán. Další německý úspěch na returnu na sebe však nenechal dlouho čekat. Williamsová pustila soupeřku v sedmé hře do náskoku 0:40, a ačkoliv dokázala dva brejkboly odvrátit, třetí už znamenal vedení Kerberové.

Ta následně důležitý brejk potvrdila, aby set zakončila už v devátém gemu na příjmu.

Ani ve druhém setu se role na zaplněném centrálním dvorci příliš nezměnily. Kerberová oplývala znatelně lepším pohybem a přiváděla americkou soupeřku takřka k šílenství. Williamsová nebyla často schopná zahrát vítězný úder, a to mnohdy ani z prostorů, z nichž se jindy populární šampionka nemýlí.

Velké množství chyb nakonec znamenalo další brejk, který se zrodil v šestém gemu. Kerberová po něm vedla 4:2, následně utekla při servisu na rozdíl tří her a premiérový wimbledonský titul měla takřka na dosah.

Serena poté ještě čistou hrou snížila, v posledním gemu ale opět předvedla školáckou chybu na síti, kde přepálila nalitý volej, a prohrála tak i druhý set 3:6.

Třicetiletá Angelique Kerberová slaví po triumfech z Australian a US Open z roku 2016 celkem třetí grandslamový titul a je vůbec první německou wimbledonskou vítězkou od dob krajanky Steffi Grafové, která v All England Clubu uspěla v roce 1996. Ke zkompletování kariérního grandslamu chybí ženě, jež si v novém vydání žebříčku ATP v pondělí polepší o čtyři příčky na šesté místo, vyhrát už „jen“ antukový Roland Garros.

Wimbledon, Londýn (GBR, 15 982 000 £, tráva)
Finále ženské dvouhry
Angelique Kerberová (GER, 10.) – Serena Williamsová (USA, 181.) 6:3, 6:3