Ve 43 letech finále Wimbledonu. Bez manžela bych to nikdy nedala, říká Peschkeová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Po sedmi letech bude hrát česká legenda Květa Peschkeová další grandslamové finále. A s americkou parťačkou Nicole Melicharovou to bude opět na Wimbledonu. 43letá Peschkeová už letos dřív naznačila, že tahle sezona může být její poslední, jenže skvělé úspěchy takové myšlenky zahání: „Když všechno funguje, tak si to člověk ještě pořádně rozmyslí, jestli chce skončit,“ usmívá se.

Přitom Peschkeová s o devatenáct let mladší Melicharovou nebyla v pátek daleko od vyřazení. I když byly po většinu zápasu lepší, tak ve třetím setu prohrávaly už 2:4 a 15:40. Pak ale právě Peschkeová na svém servisu zabrala.

„To byl nejkritičtější moment. Kdyby to bylo 2:5 ve třetím setu, tak už bychom se z toho asi nevyhrabaly. Ale zvládly jsme to, ještě jsme zkusily zabojovat a zase jsme dostaly vítr do plachet,“ usmála se pak po povedené otočce Peschkeová.

Drama to bylo pořádné. Spolu s Melicharovou využily až čtvrtý mečbol a radovaly se z vítězství 6:4, 4:6 a 7:5. A postupu do finále, kde se utkají s rozjetou českou dvojkou Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková – Wimbledon tak určitě bude mít českou vítězku.

„Ještě to úplně nechápu, že zase budu hrát finále. Je ale hezké vidět, že jsem pořád schopná tady být a hrát na nejvyšší úrovni,“ řekla Peschkeová dojatě.

Ale nezapomněla hned vyseknout i poklonu své americké parťačce Melicharové. S tou se na kurtu baví česky, protože Melicharová se narodila v Brně. „Věděla jsem, že má Niky potenciál. Ona má tu správnou jiskru, skvěle servíruje a já hraju dobře u sítě. Proto jsme se daly dohromady. Ale já jsem jiskru ještě taky neztratila,“ usmála se Peschkeová.

Její tenisová dlouhověkost je opravdu obdivuhodná. Mezi deblistkami se Peschkeové nikdo nemůže rovnat. Naposledy takhle v pozdním věku zářila Martina Navrátilová, která ještě ve 46 letech hrála finále čtyřhry na US Open.

„To přijde, já jednou skončím. Mě z kurtu nemusí odvézt,“ zasmála se 43letá Peschkeová, která po letošním titulu na pražském J&T Banka Prague Open naznačila, že letošní sezona pro ni může být poslední. „Samozřejmě když to funguje, tak si to člověk ještě pořádně rozmyslí, jestli chce skončit. Ale já tomu nechám volný průběh,“ řekla teď na Wimbledonu.

Kouzle české veteránky spočívá jednak ve skvělé fyzické připravenosti, ale také ve správném mentálním naladění. Peschkeová si tenis i na nejvyšší úrovni užívá a zároveň ji dopředu táhne obrovská soutěživost.

A taky její osudový muž Torsten – manžel a trenér v jedné osobě. Společně jezdí na turnaje a Wimbledon si užívají ještě víc. U večeře oslavili Peschkeové 43. narozeniny a pak sledovali v televizi fotbalový šampionát.

„Kdybych nebyla schopna jezdit na turnaje s manželem, tak už bych dlouho nehrála,“ uznala Peschkeová. „Sama bych to nezvládla. Manžel je obrovskou oporou a velkou pomocí na kurtu i mimo. Stará se o mě tak dobře, že jsem pořád v takovém pěkném stavu.“