Extrémně vulgární Wimbledon. A Češky nadávat můžou? diví se britská hvězda

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Letošní ročník Wimbledonu upoutává nezvykle velkým počtem pokut za vulgární výroky tenistek. Téma se rozhořelo potom, co britská singlová dvojka Heather Watsonová obvinila lajnové z „bonzáctví“ a postěžovala si, že pokuty dostávají jen anglicky mluvící tenistky. „Nikdo nepráská, když nadávají Češky nebo Španělky,“ řekla Watsonová.

Nemá ale tak úplně pravdu. Protože na letošním Wimbledonu byla za nadávky potrestána i Barbora Strýcová. Po blíže nespecifikovaném „obscénním vyjadřování“ ve třetím kole dvouhry byl české tenistce udělen trest 1500 liber, tedy zhruba 44 tisíc korun.

Stejnou částku za nadávky dostala i Watsonová, která ve čtvrtfinále čtyřhry proti českému páru Krejčíková, Siniaková údajně z úst vynesla slova „fucking stupid“. Hlavnímu rozhodčímu to nahlásil jeden z čárových.

Britka se bránila, že řekla pouze „stupid“ (hloupý) a hned přešla do protiútoku. „To je jako když bonzák běží ve škole před celou třídu a říká: „Ona řekla to a to!“ To je tak hloupé, že to ani nedokážu popsat,“ neubránila se Watsonová jízlivému komentáři na adresu čárového rozhodčího.

Podobné problémy měl na Wimbledonu už před tím třeba i Nick Kyrgios, který přímo čárovému řekl, aby se věnoval své práci a nedonášel na lidi.

Watsonová ale dále upozornila na fakt, že ona a další anglicky mluvící tenistky (a tenisti) jsou trestaní hlavně proto, že jim čároví nebo hlavní rozhodčí rozumí. „Je to prostě nefér. Jsem potrestána za to, že jsem Britka. Nikdo nepráská, když nadávají Češky nebo Španělky,“ řekla.

Kromě případu zmíněné pokuty pro Strýcovou má Watsonová pravdu v tom, že výrazně více jsou zatím na Wimbledonu trestány anglicky mluvící hráčky. Ze zatím rozdaných pokut jich zhruba 8300 liber připadlo na tenistky z Británie, USA nebo Austrálie. Dvakrát menší obnos pak byl udělen hráčkám pocházející ze zemí, kde se nemluví anglicky.

Nikdo samozřejmě přesně nerozluští, jestli se pokuty opravdu rozdávají nepřiměřeně a jestli víc nadávají Angličanky, Američanky nebo třeba Češky. Jisté je, že letos je na Wimbledonu rozdáno výrazně více pokut za nadávky než v minulých letech. Jen za první týden soutěže jich bylo tenistkám uděleno šest a další určitě přibudou. Loni to byly jenom tři pokuty a rok před tím dokonce žádná.

Každopádně Watsonová už je „známou firmou“. Před dvěma lety dostala na Wimbledonu pokutu 9000 liber za nadávání, při kterém rozmlátila raketu.

A pokud bychom odhlédli od Wimbledonu, tak naprostým extrémem zůstává astronomická pokuta 82 500 dolarů pro Serenu Williamsovou. Na US Open v roce 2009 ztratila americká hvězda nervy, otočila se směrem k lajnové a vyhrožovala jí: „Přísahám bohu, že vezmu tenhle zku*venej míček, vrazím ti ho do hrdla a zabiju tě!“.