Česku roste nový servisman. Kouzlo podání ladí junior Štyler k dokonalosti

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Ondřej Štyler se letos proslavil mezi juniory hlavně jako vítěz čtyřhry na Roland Garros. Osmnáctiletý český tenista teď bojuje i o úspěchy v singlu – na juniorském Wimbledonu došel z kvalifikace do třetího kola. Vytáhlý blonďák se spoléhá hlavně na svůj precizní servis a agresivní hru na síti.

Stopku mu až ve třetím kole Wimbledonu vystavila juniorská světová jednička Chun Hsin Tseng. „Soupeř předvedl neuvěřitelný výkon. Což je poučení i pro mě, abych příště věděl, jak dobře může někdo hrát,“ usmál se Štyler trpce potom, co s tchajwanským supertalentem prohrál 1:6 a 2:6.

Před tím ale zanechal pozitivní dojem – probojoval se z kvalifikace a vyhrál dva těžké zápasy. „Dobře jsem servíroval, hodnotím to docela pozitivně,“ zmínil Štyler svou hlavní zbraň, která ho vede k úspěchům.

Pravidelně dokáže střílet servisy přes 210 kilometrů v hodině, což už jsou slušné rány. Ale spokojený Štyler se svým podáním úplně není. „Do budoucna bych potřeboval přidat pár kilometrů, přesnost a rotaci,“ jmenoval český talent oblasti, na které se chce v dalších měsících zaměřit.

Nejvíc Štyler obdivuje servis kanadského bombarďáka Miloše Raoniče – toho už dřív soupeři označili jako hráče s nejlepším servisem na okruhu – Kanaďan si vyhrává 91 % svých servisových gemů. „Líbí se mi, jak to umísťuje, jaká je to bomba, ten servis má všechno,“ řekl Štyler s obdivem.

„Není to jen o co největší ráně, ale servis musí být taky pro soupeře nečitelný, dobře umístěný a případně mít i rotaci,“ vysvětloval český tenista, jak se snaží své podání zdokonalovat. Ostatně za vším jsou hodiny tréninku s koučem Pavlem Zádrapou a tisíce nastřílených servisů, které nikdo nevidí.

„Když hrajeme hodinu a půl, tak z toho většinou aspoň pětadvacet minut servíruju. Počet míčků nejde ani odhadnout,“ smál se Štyler, kterého tenisoví odborníci pro styl hry přirovnávají i k Tomáši Berdychovi.

„Určitě jsme si podobní. On má dobrý servis a pak to žene forhendem jako já. Rozdíl mezi námi je, že on hraje větší placky, ale má to větší účinnost. Bekhend má konzistentní, což se snažím mít taky. Já ale trochu víc chodím na síť,“ řekl Štyler a přidal přání: „Zatím jsme se k tomu nedostali, ale určitě by bylo příjemné si s Tomášem zahrát a popovídat si.“

Možná by se finalisty Wimbledonu z roku 2010 zeptal i na to, jak hrát co nejlépe na trávě. Tenhle nezvyklý povrch totiž Štylerovi pořád dělá potíže. „Mohl bych tady hrát mnohem lepší tenis, kdybych si na trávu plně zvyknul“ přemítal.

I tak je ale letošní Štylerův výsledek na juniorském Wimbledonu slušný. Ve čtyřhře navíc český tenista pořád pokračuje dál s Kolumbijcem Nicolasem Mejiou. Jako šestý nasazený pár postoupili už do čtvrtfinále a Štyler má tak šanci po titulu z Roland Garros přidat další grandslamový triumf ve čtyřhře.

„Kdyby se mi to znovu podařilo, tak bych si nestěžoval. Mám skvělého parťáka, se kterým máme na to to vyhrát,“ doufal na konec.