Wimbledon: Titul ze čtyřhry je jistý! Do finále postoupily tři Češky

- Redakce

Páteční program v All England Clubu bude opět velmi pikantní pro všechny tenisové fajnšmekry. Londýn uvidí české finále! Květa Peschkeová si na Wimbledonu zajistila po boku Američanky Melicharové místo ve finále ženské čtyřhry. Do souboje o titul postoupily také Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které porazily ve dvou setech pár Rosolská, Spearsová. O postup do souboje o nejslavnější trofej budou usilovat také muži ve dvouhře a vrcholem dne bude souboj Novaka Djokoviče s Rafaelem Nadalem.

Peschkeová je ve finále Wimbledonu (6:3, 4:6, 7:5)
Květa Peschkeová s Nicole Melicharovou postupují na Wimbledonu ve čtyřhře žen do finále! Česko-americká dvojice porazila v pátečním dramatickém semifinálovém souboji dvojici Dabrowská, Xu po setech 6:3, 4:6 a 7:5. Třiačtyřicetiletá Peschkeová měla s o devatenáct let mladší Nicole Melicharovou za stavu 5:4 ve třetím setu hned tři mečboly, avšak soupeřky dokázaly utkání zdramatizovat. Čtvrtým mečbolem už však nasazené dvanáctky nepohrdly.

Peschkeová bude usilovat o druhý grandslamový titul ve čtyřhře. Ten dosud jediný získala právě ve Wimbledonu v roce 2011. Naopak Američanka Nicole Melicharová bude bojovat o premiérový titul z turnaje velké čtyřky.

„Byl to pro oko diváka určitě hezký zápas. Celkově jsme byly lepším týmem, ale proklouzávalo nám to mezi prsty. Koncovka druhého setu se nám nevydařila. Pak snad poprvé na turnaji soupeřky brejkly Nicole a za stavu 2:4 přišly další brejkboly na můj servis. Kdyby to bylo 2:5 ve třetím setu, tak už bychom se z toho asi nevyhrabaly. Ale zvládly jsme to, ještě jsme to zkusily a dostaly vítr do plachet. Koncovku už jsme zase zahrály docela dobře,“ pochvalovala si Peschkeová při hodnocení semifinálového duelu. 

Siniaková s Krejčíkovou jsou ve finále (7:5, 6:4)
Skvělá zpráva z Londýna! Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou jsou ve finále Wimbledonu. Český pár porazil v pátečním semifinále dvojici Rosolská, Spearsová za 98 minut po setech 7:5, 6:4. České tenistky postoupily podruhé v řadě na grandslamovém turnaji do finále. V souboji o titul vyzvou v neděli Květu Peschkeovou s Američankou Melicharovou.

„Začaly jsme dobře, bylo super, že jsme hned soupeřky brejkly. Potom jsme trochu zaváhaly a ztratily servis, ale pořád jsme zůstaly aktivní, zabojovaly jsme a získaly první set. To se hned hraje člověku lépe,“ hodnotila duel Kateřina Siniaková. 

„Velice dobrý výkon. Byly jsme soustřednější než v minulých zápasech. A při důležitých momentech jsme byly agresivnější a šly jsme si pro vítězství. Dobře jsme servírovaly i returnovaly. Brejkly jsme je několikrát a vždycky jsme věděly, že dostaneme další šanci. To nás uklidnilo. Je super být zase ve finále,“ pochvalovala si Barbora Krejčíková po druhém postupu do grandslamového finále v řadě.

Anderson s Isnerem odehráli nejdelší semifinále v historii Wimbledonu!
Zlatým hřebem pátečního programu mělo být semifinále mezi Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem. To se ale nestačilo dohrát, protože větší pozornost upoutal už úvodní semifinálový mač mužské dvouhry mezi Johnem Isnerem a Kevinem Andresonem. Urputná bitva o místo ve finále trvala skoro sedm hodin a jedná se tak o nejdelší semifinále v historii Wimbledonu.

Unikátní zápas nakonec ovládl Kevin Anderson, který v tříhodinovém pátém setu zvítězil 26:24, když jediný brejk předlouhé sady přišel až ve 49. gemu. Jihoamerický tenista je tak prvním finalistou Wimbledonu, k druhé pozici ve finále má zatím blíže Novak Djokovič, který vede nad Rafaelem Nadalem 2:1 na sety. Jejich utkání ale bylo přerušeno a dohraje se v sobotu.

Centrální kurt
Kevin Anderson (RSA) – John Isner (USA) 7:6(6), 6:7(5), 6:7(9), 6:4, 26:24
Novak Djokovič (SRB) – Rafael Nadal (ESP) 6:4, 3:6, 7:6(9) přerušeno

Kurt č. 1
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ – Dabrowská (CAN), Sü (CHN) 6:3, 4:6, 7:5
Rosolská (POL), Spearsová (USA) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 5:7, 4:6
Clarke, Dartová (GBR) – J. Murray (GBR), Azarenková (BLR) 2:6, 2:6

Kurt č. 2
Venus (NZL), Srebotniková (SLO) – Peya (AUT), Melicharová (USA) 4:6, 4:6

Kurt č. 12
Nakashima (USA), Zink (USA) – Mejia (COL), ŠTYLER – odloženo na 14.7.