Jdu za tebou, kamaráde. Nadal a Del Potro při dramatu dojali fanoušky

- Radek Štohl

Byla to bitva. A ohromná. Rafael Nadal a Juan Martín Del Potro v zápase o semifinále Wimbledonu na kurtu strávili skoro pět hodin, po kterých z centrálního dvorce jako vítěz odcházel Nadal. Srdce fanoušků si však ve středečním duelu získali oba hráči. Zvláště po závěrečné scéně celého střetnutí.

Nadal s Del Potrem se spolu střetli už pošestnácté v kariéře. Naposledy to bylo na French Open, kde jasně dominoval španělský borec. Tentokrát se však jednalo o pětisetový zápas, který trval 4 hodiny a 48 minut.

Během dané doby se tenisté rvali, snažili a bojovali do posledního fiftýnu. Nadal jednou skončil mezi diváky, poté během dvou důležitých výměn skončil na zemi. Del Potro zase házel účinné i neúčinné rybičky, po kterých mu aplaudovala většina fanoušků.

Místní obecenstvo nejprve sledovalo úvodní sadu, ve které rozhodl až brejk v poslední hře. Následující dvě sady však patřily Del Potrovi, který v tiebreaku druhého setu odvrátil tři setboly.

Nadal se ale nevzdal. Jako tradičně. Ve čtvrtém dějství uspěl v pátém gemu, v něm soupeři vzal podání čistou hrou. Za stavu 5:3 ještě nevyužil dva setboly na returnu, při vlastním servisu si ovšem situaci pohlídal. A tak se šlo do rozhodující sady, která se hrála skoro hodinu a čtvrt.

Hned třetí hra tenisty donutila ke čtyřem shodám. Del Potro si v té chvíli ještě udržel servis, o dva gemy později ovšem Nadal už udeřil. Španělský tenista se musel ohánět okamžitě v následující hře, ve které odvrátil dva brejkboly.

Úporné drama se naskytlo za stavu 4:2 při servisu Nadala. První hráč žebříčku byl hned ve třech případech fiftýn od ztraceného podání. Nepříjemnosti ale zažehnal a o dva gemy později už mohl slavit postup do semifinále.

I když slavit. Del Potro při mečbolu uklouzl a nemohl tak již pořádně zareagovat na úder soupeře, který se tentokrát při radůstkách mírnil. K respektu ke svému rivalovi jen zvedl ruce nad hlavu.

A pak. Už je přelezl síť a kráčel za soupeřem, který ještě ležel na zemi. Kvůli bolestem, kvůli prohře. Nadal však argentinského soka "probral", aby poté k sobě oba i přes nelítostný duel ukázali velký respekt a pokoru. To samozřejmě u diváků vzbudilo velký ohlas.

Po utkání se tak vyskytla otázka. Mohlo letošní Wimbledon potkat něco lepšího?

Možná ana. Možná to byla předcházející úchvatná podívaná mezi Federerem a Andersonem, který Švýcara porazil 13:11, když utekl z mečbolu a odvrátil stav 0:2 na sety.

Třeba se však teprve na úplné vyvrcholení letošního ročníku ještě čeká. Mužskou dvouhru ještě ozdobí tři duely a jeden z nich nabídne předčasné finále mezi Djokovičem a Nadalem.