Forma graduje! Rosol po boji udolal nasazenou jedničku

- Radek Štohl

Lukáš Rosol si v Bastadu zahraje ve čtvrtfinále. Dvaatřicetiletý tenista na challengerovém podniku vyřadil nejvýše postaveného hráče turnaje Guido Andreozziho, kterého za dvě a čtvrt hodiny porazil ve třech setech 6:4, 5:7, 7:6(4). Rosol tak z posledních devíti zápasů prohrál jen jediný.

Zkušený hráč na konci června ovládl podnik Futures v Pardubicích. Následně odjel zkusit štěstí na challengerový turnaj do Recanati, v Itálii vypadl v osmifinále. To ho však příliš neovlivnilo. Do Challengeru v Bastadu vstoupil výhrou nad Johanem Tatlotem, o den později zvládl utkání se 105. tenistou světa Guido Andreozzim.

O úvodním setu rozhodla desátá hra. V ní se Rosol jako první dostal k brejkbolu, který také přesně po půl hodině hry dokázal zužitkovat.

Druhá sada zpočátku také více hrála ve prospěch Čecha. Ten ve čtvrtém a šestém gemu měl tři příležitosti na brejk, ani jednu ovšem nevyužil. Soupeř ho potrestal za stavu 5:5, při kterém se Andreozzi vůbec poprvé dostal k brejkbolům. Ten druhý využil, aby po následující čisté hře srovnal na 1:1 na sety.

Závěrečný set mohl opět lépe vyjít Rosolovi, ten však ve druhé hře nevyužil čtyři brejkboly. Do konce setu už ani jeden z hráčů na returnu nezískal příležitost vzít soupeři podání a o osudu utkání tak rozhodl tiebreak.

Do něho vstoupil český tenista výborně, když po dvou minibrejcích vedl 3:0. Andreozzi ho postupně dotáhl a za stavu 4:5 měla nasazená jednička výhodu dvou podání. Rosol na returnu ale dvakrát udeřil a postoupil do čtvrtfinále, ve kterém ho čeká kvalifikant Filip Horanský.

Bastad Challenger (muži, SWE, 43 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Guido Andreozzi (ARG, 105.) – LUKÁŠ ROSOL (263.) 4:6, 7:5, 6:7(4)