Převratné léto. Tenisové asociace potvrdily razantní změny

- Radek Štohl, Jan Vojkůvka

Jeden se raduje, druhý si moc nevyskakuje. Během středečního dopoledne byly oznámeny změny, které se budou týkat následujících amerických turnajů. Na těch bude mimo jiné představeno měření času mezi výměnami.

Novinky, které se průběžně testují na nejrůznějších tenisových turnajích, se poprvé zavedou i na klasický tenisový okruh. Jak muži, tak ženy, se budou muset na severoamerických podnicích přizpůsobit novým pravidlům, které mají uspíšit tenisové duely.

Série novinek se bude týkat prozatím jen amerických a kanadských turnajů, které předchází závěrečnému grandslamu sezony v New Yorku. Dohodly se na tom profesionální asociace ATP a WTA společně s americkou tenisovou asociací.

Na hráče čeká měření času nejen před zápasem, ale i v průběhu výměn, k čemuž budou instalovány také viditelné stopky, jež budou upozorňovat na případné porušení limitu.

Umpiroví rozhodčí budou mít za úkol hlídat čas během přípravy na zápas, kdy oba hráči po příchodu na dvorec budou mít minutu na to, aby přišli k síti. Za porušení tohoto limitu budou následovat pozápasové pokuty. Stejně tak za překročení limitu na rozehrávku, která bude trvat pět minut.

Mezi výměnami budou mít tenisté 25 vteřin na to, aby zahájili svůj servis nadhozením míčku. Po každé výměně rozhodčí zahlásí skóre a odstartuje stopky, jež budou tento limit měřit. Za jeho porušení budou rozhodčí udělovat varování, případně další tresty.