Wimbledon: Vítězky French Open jsou v semifinále, Nadal zdolal Del Potra

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Vítězné čtvrtfinále mají za sebou Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou, které postoupily mezi čtyři nejlepší. Semifinále vybojovaly také grandslamové šampionky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Končí naopak Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou, které nevyužily vedení 1:0 na sety. Do hry se dostal rovněž Ondřej Štyler. Český junior v osmifinále dvouhry však nevyzrál na nasazenou jedničku.

Krejčíková se Siniakovou otočily čtvrtfinálový duel (3:6, 7:6(5), 6:4)
Pařížské šampionky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou pokračují ve Wimbledonu na vítězné vlně. Ve čtvrtfinále dokázaly porazit německo-britský pár Tatjanu Mariaovou a Heather Watsonovou po obratu 3:6, 7:6(5), 6:4.

Problémy měl český pár i ve druhém setu, v němž Krejčíková se Siniakovou po ztrátě podání prohrávaly 1:2, ale okamžitým rebrejkem se dostaly zpět do hry a od té chvíle byly na dvorci o něco lepšími hráčkami.

„Jdeme zápas od zápasu, makáme a bojujeme. Hodně nám pomohlo, že jsme vyhrály Paříž. Narostlo nám sebevědomí,“ řekla Krejčíková. „Něco z nás spadlo, každý chce vyhrát grandslam a my jsme to aspoň v deblu dokázaly. Víme, že na to máme. I když se nedaří, hrajeme pořád až do konce. Těžké zápasy přijdou, ale o to cennější jsou vítězství.“

„V semifinále rozhodne naše aktivita a agresivita. Důležité je soustředit se na svou hru. Když předvedeme, co umíme, určitě přijde vítězství.“ doplnila ji Siniaková.

Peschkeová s Melicharovou jsou v semifinále Wimbledonu (5:7, 6:4, 6:4)
Květa Peschkeová s Nicole Melicharovou pokračují ve své cestě nejslavnějším tenisovým turnajem světa. Česko-americká dvojice zvládla i své čtvrtfinálové utkání proti rumunskému páru Irině Beguové a Mihaele Buzarnescuové, proti nimž musely zápas otáčet a zvítězily 5:7, 6:4, 6:4.

Fenomenální byl zejména servis Peschkeové s Melicharovou. Kromě prohraného podání ve dvanáctém gemu první sady totiž obě hráčky nečelily ani jednomu dalšímu brejkbolu. „Zatím super, ale musíme jet takhle dál. Nemůžeme se uspokojit,“ uvedla po utkání Melicharová.

„Chceme ještě víc. Zbývá vyhrát dva zápasy a čtyři sety,“ usmála se Peschkeová. „Měla jsem obrovskou radost, že se nám to podařilo po prohraném prvním setu, kdy soupeřky hrály velice dobře, otočit.  Závěr byl hodně emotivní. Nebylo to jednoduché, ale daly jsme to. Tráva nám oběma docela sedí. Navíc už se známe lépe, víme, co od sebe čekat, a pořád se zlepšujeme.“

Šafářová s Mattekovou dohrály ve čtvrtfinále
Populární Team Bucie letos nezkompletuje svůj kariérní grandslam. Wimbledonská trofej, která Lucii Šafářové a Bethanii Mattekové-Sandsové ve sbírce schází, se jim vzdálila po čtvrtfinálové porážce s kanadsko-čínským párem Gabrielou Dabrowskou a Ji-fan Sü po setech 7:5, 4:6, 2:6.

Česko-americká dvojice po vyhraném prvním setu rychle prohrávala v prostředním dějství 0:3 a nepodařilo se jim ztrátu dohnat. V rozhodující sadě se sice dostaly k jednomu brejkbolu, ale využít ho Šafářová s Mattekovou nedokázaly a naopak samy dvakrát přišly o servis.

Nadal otočil bitvu s Del Potrem
Téměř pět hodin spolu zápolili Rafael Nadal (1.) a Juan Martin Del Potro (4.) ve čtvrtfinále Wimbledonu. Světová jednička po vyhrané první sadě nedokázala své vedení udržet a po dlouhé přetahované prohrávala 1:2 na sety. Nakonec ale Nadal v dramatickém závěru dokázal vyhrát poslední dvě sady a v epické bitvě plné nádherných výměn vyhrál 7:5, 6:7(7), 4:6, 6:4, 6:4.

Federer wimbledonský titul neobhájí
Roger Federer (2.) nepotvrdil roli superfavorita ve čtvrtfinále Wimbledonu proti Kevinu Andersonovi (8.) a senzačně na slavném turnaji končí! Švýcarský tenista sice vedl 2:0 na sety, ale od třetího dějství se začínal stále více dostávat do problémů a s Jihoafričanem prohrál po více než čtyřech hodinách hry 6:2, 7:6(5), 5:7, 4:6, 11:13. Ve třetím setu měl Federer dokonce mečbol, ale proti skvěle servírujícímu soupeři, jenž ztratil podání naposledy na začátku druhé sady, se neprosadil.

Štyler si čtvrtfinále juniorky nezahraje (2:6, 1:6)
Nepříliš povedený zápas v osmifinále wimbledonské juniorky má za sebou Ondřej Štyler. Český tenista v souboji s Tchajwancem Chun Hsin Tsengem prohrál hladce ve dvou setech 2:6, 1:6 a ve čtvrtfinále se nepředstaví.

„Soupeř předvedl neuvěřitelný výkon. Což je poučení i pro mě, abych příště věděl, jak dobře může někdo hrát,“ mrzelo Štylera. „Je menší, neskutečně rychlý a výborně returnuje, hned vás žene. Myslel jsem si, že budu mít větší šance, ale k tomu bych musel lépe servírovat.“

„Zkusil jsem všechno od taktiky po technické věci, ale nešlo to zvrátit. Měl jsem jednou 40:0 na jeho servis, ale pak přišlo pět výměn, kdy jsem vůbec neměl navrch. Mohl jsem možná jednou zariskovat na returnu. Udělal jsem ale maximum, bohužel to nevyšlo. I kdybych předvedl hodně velký nadstandard, tak by to nemuselo vyjít,“ podotkl.

Centrální kurt
Novak Djokovič (SRB) – Kei Nišikori (JPN) 6:3, 3:6, 6:2, 6:2
Juan Martín Del Potro (ARG) – Rafael Nadal (ESP) 5:7, 7:6(7), 6:4, 4:6, 4:6

Kurt č. 1
Roger Federer (SUI) – Kevin Anderson (RSA) 6:2, 7:6(5), 5:7, 4:6, 11:13
Milos Raonic (CAN) – John Isner (USA) 7:6(5), 6:7(7), 4:6, 3:6

Kurt č. 2
Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) – Ali. Rosolská (POL), Spearsová (USA) 6:7(3), 3:6
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Mariaová (GER), Watsonová (GBR) 3:6, 7:6(5), 6:4
Middelkoop (NED), Larssonová (SWE) – J. Murray (GBR), Azarenková (BLR) 6:7(6), 3:6
Cabal (COL), Spearsová – Haase (NED), Flipkensová (BEL) 6:3, 6:4

Kurt č. 3
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ – Beguová, Buzarnescuová (obě ROU) 5:7, 6:4, 6:4
Dabrowská (CAN), Sü (CHN) – Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ 5:7, 6:4, 6:2
Mektič (CRO), H. Čchan (TPE) – Venus (NZL), Srebotniková (SLO) 6:4, 6:7(2), 4:6

Kurt č. 7
Chun Hsin Tseng (TPE) – ONDŘEJ ŠTYLER 6:2, 6:1

Kurt č. 16
Kingsley, Nava (oba USA) – Mejia (COL), ŠTYLER 1:6, 3:6

Bude zařazeno:
Sock, Stephensová (oba USA) – Soares (BRA), Makarovová (RUS) 1:6, 5:7